Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Fiecare vin isi are paharul lui


Fiecare vin isi are paharul lui

Email Imprimare

Spre deosebire de savurarea unor bauturi mai "simple", in degustarea vinurilor sunt importante nu doar soiurile de struguri, provenienta lor si modul in care au fost produse, ci si alte aspecte, cum ar fi cupele din care bem aceste licori nobile. Pentru a savura vinul la intreaga sa valoare si complexitate, sunt importante, pe langa ambianta generala, si recipientele din care il degustam. Desigur, poti bea vin din pahare obisnuite, nu e nici o problema, insa ar fi mai bine, totusi, sa alegi un pahar special construit pentru tipul de vin pe care il ai in fata. Prin modul in care sunt concepute, aceste pahare reusesc sa scoata in evidenta ce e mai bun in vin.

Unii producatori ajung la performante foarte inalte, reusind sa creeze pahare anume pentru fiecare specialitate de vin in parte. Un exemplu este un pahar creat doar pentru un vin dulce de genul Sauterne. Curbura acestuia directioneaza vinul intai pe partile laterale ale limbii, unde simtim aciditatea, scopul fiind pastrarea echilibrului fata de gustul dulce al acestui vin. Exista si stilul de a bea al italienilor de la tara, care sorb vinul in inghitituri mici, din cescute, pentru a se bucura de cat mai multe toasturi si pentru a ciocni de cat mai multe ori. In alte zone exista alte obiceiuri.
Frumusetea paharelor de vin de astazi este ca exista atat de multe tipuri incat poti alcatui cu usurinta o veritabila colectie! Daca e vorba de o masa oficiala, luata impreuna cu partenerii de afaceri, de exemplu, sunt mai potrivite paharele de calitate cu forme subtiri si elegante. La un gratar cu prietenii ar fi mai potrivite paharele mai solide, din sticla mai groasa si mai joase, iar daca e vorba de o masa cu mancare traditionala dintr-o anumita regiune a lumii sunt mai potrivite paharele care ilustreaza cultura respectivei etnii.
In orice caz, e foarte amuzant sa te joci cu paharele in functie de tipul de vin pe care il bei alaturi de prieteni – asta e si ideea. Daca apreciezi aromele care explodeaza cand bei un vin de Bordeaux dintr-un pahar Riedel special conceput pentru acest vin, e cazul sa colectionezi Riedel. Daca insa te enerveaza faptul ca paharele tale se sparg prea des, atunci ar trebui sa alegi unele mai rezistente. Poti opta, desigur, pentru ambele tipuri.
Indiferent ce stil de pahar preferi pentru vin, exista cateva reguli generale pe care trebuie sa le stii.

Pahare pentru uz zilnic
E o idee buna sa ai macar cateva pahare pe care sa le poti scoate oricand la o petrecere, care sa fie rezistente si sa poata fi spalate in masina de spalat vase.

Cumpara de doua ori mai multe decat ai nevoie!
Oricat de grijuliu ai fi cu vesela ta, paharele au prostul obicei sa se sparga. Nu poti avea incredere deplina nici in copii, nici in sotie, nici in prieteni si nici macar in animalele de companie! O idee buna este ca, pentru fiecare nou set de pahare cumparat, sa iei doua pahare suplimentare pe care sa le tii intr-un loc sigur.

Rosu contra alb – Nu-ti face griji!
E vorba de una din acele traditii pe care nu le intelegem – pahare mai mici pentru vinul alb si pahare mai mari pentru vinul rosu. Daca vrei sa ai pahare de mai multe dimensiuni prin preajma doar pentru variatii estetice... e in regula. Dar vinul alb are nevoie de la fel de mult spatiu pentru a-si etala buchetul ca vinul rosu. Faptul ca este servit in pahare mai mici e o relicva a vremurilor trecute. Nuantele vinurilor albe de astazi sunt la fel de complexe ca ale celor rosii, asa ca nu ar trebui sa facem discriminari.

Colorate sau transparente?
Cum iti place! Multi iubitori ai vinului apreciaza sticla complet transparenta, prin care se vad cele mai fine nuante ale vinurilor rosii. Dar daca tu iti doresti o dunga albastra pe paharul tau de vin... nu ezita!

Pahare inalte si inguste pentru sampanie si spumante
Bulele de aer ale vinurilor spumante sunt foarte cool. Un pahar inalt face ca drumul lor pana la suprafata lichidului, acolo unde se sparg, sa fie cat mai lung, oferindu-ne astfel un spectacol deplin.

Sfarsitul paharului cu picior
Era un loc comun sa ai pahare cu picior, deoarece se credea ca, daca tii mana direct pe pahar, alterezi calitatile vinului, din cauza caldurii mainii. De fapt, explicatia piciorului este urmatoarea: forma paharelor de vin a imitat stravechile pocale si cupe. Pentru ca acestea erau prea mari pentru a fi tinute cu o singura mana, a fost inventata cupa cu picior, care facea posibil acest lucru. Pe masura ce tehnica prelucrarii sticlei a evoluat, dimensiunile paharelor s-au micsorat semnificativ, iar sticla a devenit mai subtire, insa forma cu picior s-a pastrat.
Traditia paharului cu picior a fost data  uitarii odata cu lansarea seriei O de catre Riedel, in anul 2004. Aceste cupe de vin fara picior sunt in stil italian, dar mai exagerate. Cupa are o frumusete la fel de rafinata ca a seriilor standard, dar lipseste cu desavarsire piciorul! Este adevarat ca mana care tine paharul incalzeste intr-o oarecare masura vinul, dar de multe ori oamenilor le place sa incalce o traditie care a durat prea mult. Insa, asa cum se intampla in cazul multor alte lucruri din secolul 21, alegerea apartine fiecaruia dintre noi!

De savurat in paharul preferat: Cabernet Sauvignon/Merlot Corcova
Vinul Cabernet Sauvignon/Merlot Corcova este un cupaj de Cabernet si Merlot in proportii egale, cu 13,5% alcool si sub 2 grame de zahar rezidual la litru, maturat in cisterna timp de 12 luni. Acest vin deosebit insoteste foarte bine carnea rosie si branzeturile maturate. Avem astfel un sec serios, de culoare rosu intens, cu reflexii violet. Degustatorii ar trebui sa stie ca primul nas este fin si agreabil, debuteaza cu o aroma de pasta de tomate si piper. Prin agitare, se adanceste, scotand la iveala note puternice de fructe de padure, condiment si volatili florali, continuand intr-o evolutie fina. In gura, atacul este suplu, proaspat, cu note picante si fructuoase. Taninii fini dau o senzatie gustativa finala catifelata. Pentru a va putea bucura cu adevarat de acest Cabernet Sauvignon/Merlot Corcova merita sa-l decantati timp de jumatate de ora.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy