De origine autohtona, Feteasca Neagra

Imprimare

Un vin rosu superior obtinut dintr-o varietate de struguri care a fost cultivata doar pe teritoriul tarii noastre, Feteasca Neagra mai este numita Coada Randunicii, Pasareasca Neagra sau Poama Fetei neagra. Este o foarte veche varietate de struguri autohtona, avandu-si originea in Moldova si Muntenia. Altii plaseaza mai exact zona de origine: valea raului Prut, in regiunea Uricani. Se crede ca ar fi cunoscuta inca de pe vremea dacilor, caci s-au gasit seminte din acest soi vechi de doua milenii, si ca ar proveni din soiul Feteasca Alba.

Chiar daca este un soi ce necesita o permanenta grija si care are o fertilitate mijlocie, oferind productii destul de mici, efortul este justificat, caci din Feteasca Neagra se obtin vinuri foarte bune. Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat strugurii sunt culesi mai tarziu. De asemenea, este indicata o taiere regulata a vitei-de-vie, pentru a-i creste rezistenta. In schimb, nu este indicat port-altoiul, care ar da prea multa vigoare. In orice caz, Feteasca Neagra e un soi viguros, fiind mai rezistent la ger decat Feteasca Alba. Boabele sale sunt dese, au o coaja groasa si sunt negre-violacee.
Feteasca Neagra este un vin rosu superior, cu o culoare rubinie, cu gust fructat in care predomina notele fine de cirese, prune uscate sau mure. De fapt, are o paleta foarte larga de gusturi si arome, care depind de locul de cultivare si de clima locala (terroir), de gradul de influenta al stejarului din care sunt facute butoaiele, precum si de gradul de imbatranire. Unele vinuri pot fi "pamantoase", iar altele pot fi complet diferite, purtand chiar si arome de vanilie ori cappuccino.
Datorita vinurilor de calitate pe care le furnizeaza, acest soi de struguri a inceput sa fie tot mai mult cultivat la noi in tara, iar popularitatea acestor vinuri traditionale romanesti creste de la an la an, atat la noi, cat si peste hotare.

Cu ce se insoteste Feteasca Neagra
Un vin traditional romanesc merge de minune cu preparate culinare traditionale romanesti! Cele mai indicate mancaruri sunt friptura de porc, carnea alba de vitel, friptura de miel, carnea de pasare (de exemplu, rata pe varza), dar merge chiar si un peste gras. Se potriveste bine cu branzeturile, de exemplu cu branza de burduf si cu banzeturile Roquefort. Se potriveste in general cu felurile principale insotite de sosuri. Totusi, aromele acestui vin sunt puse in valoare cel mai bine de mancarurile care combina carnea cu fructele: miel cu sos din fructe de padure sau piept de curcan impanat cu prune uscate. Feteasca Neagra este un vin care poate fi folosit foarte bine si pentru gatit, la prepararea sosurilor sau a marinatelor.

Recomandare: Feteasca Neagra Corcova
Vinul Feteasca Neagra de la Corcova este obtinut din soiul de struguri cu acelasi nume, proveniti din Ferma Jirovel. De culoare rosu inchis, cu 13,8% alcool, acest vin se remarca prin aromele puternice, de fructe rosii bine coapte, coacaze si mure. Agitarea usoara ii pune in valoare notele condimentate. Gustul este rotund, uleios, cu tanini catifelati ce conduc la un final lung si deosebit de aromat. Vinul Feteasca Neagra insoteste foarte bine carnea de pasare si branzeturile maturate tari. Se recomanda servirea la temperatura de 17-18 grade. 

http://www.atl-service.kiev.ua
sunglass4you.com.ua/