Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Corcova Cupaj de succes: Cabernet Sauvignon/Merlot


Cupaj de succes: Cabernet Sauvignon/Merlot

Email Imprimare

Tot mai popular in lumea intreaga, cupajul Cabernet Sauvignon/Merlot este din ce in ce mai cautat si pe piata vinului din Romania. Doua soiuri de struguri cu personalitate, puternice si bine definite, doua soiuri celebre in lume, care dau, fiecare in parte, vinuri excelente, sunt facute parca pentru a se combina intr-un cupaj cu totul delicios. Doua soiuri care provin din aceeasi regiune: Bordeaux.

Exista multe asemanari intre Cabernet Sauvignon si Merlot - multi confunda chiar cele doua vinuri, parandu-li-se ca sunt la fel. Aceste similaritati au si facut posibila combinarea lor. Totusi, exista cateva deosebiri. Coaja boabelor de Merlot este mai subtire decat a Cabernet-ului, iar aceasta inseamna o corpolenta a vinului mai mica si o culoare mai deschisa. Merlot-ul are mai putini tanini, prin urmare poate fi baut mai devreme in cadrul unei mese. Se coace mai repede si are note de fructe rosii, fata de Cabernet care are mai multe note de fructe negre. Cu toate acestea, exista Merlot mai "negru", la fel cum exista Cabernet mai usor - totul depinde de felul in care s-au copt strugurii si de optiunile producatorului.
Expertul Jancis Robinson sustine ca Merlot este inrudit genetic cu Cabernet Franc (care e ruda si cu Cabernet Sauvignon), cu Carmenere (soi care, pana de curand, a fost identificat cu Merlot, in mod gresit) si cu Cabernet Sauvignon, astfel ca nu e deloc o surpriza ca este atat de potrivit ca insotitor al Cabernet-ului.
Strugurii din soiul Merlot au o culoare albastra foarte inchisa - probabil ca de aici le vine si numele, caci in limba franceza merlot este un diminutiv al lui merle, mierla. Alaturi de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Malbec, este cel mai raspandit soi in regiunea Bordeaux din Franta. Este cultivat acolo inca din anul 1784. De asemenea, e unul dintre cele mai raspandite soiuri de struguri din lume - in anul 2004, se plasa pe locul al treilea, imediat dupa Cabernet Sauvignon. Explicatia sta in flexibilitatea si in versatilitatea sa.
Merlot este un soi de struguri care da vinuri foarte bune, dar, in acelasi timp, este foarte potrivit pentru amestecuri, pentru cupaje. In general, vinurile obtinute din Merlot au o corpolenta medie si note de fructe de padure, prune si coacaze rosii.
Exista trei tipuri principale de vinuri obtinute din Merlot: unul fin, fructat, cu foarte putini tanini, un al doilea fructat, cu mai multi tanini, si un al treilea mai puternic, cu tanini multi, asemanator ca profil cu Cabernet Sauvignon. Datorita asemanarii cu Cabernet-ul, acest al treilea tip de vin se potriveste cu mancaruri similare, precum carnea fripta sau prajita.
Combinatia de rafinament si vigoare a gustului sau, precum si faptul ca se coace timpuriu fac din Merlot un soi foarte bun pentru cupajele cu Cabernet Sauvignon, care este de obicei mai aspru, cu tanini mai multi si care se coace mai tarziu. In acest fel, un Merlot mai lax devine mai "disciplinat", mai structurat.
De asemenea, Cabernet Sauvignon, supranumit si regele vinurilor rosii, este un candidat ideal pentru cupaje cu alte soiuri si, mai ales, cu Merlot, deoarece ajunge la coacere mai lent, iar acest lucru permite aromelor sa se imbogateasca din plin. Cupajul cu Merlot rafineaza Cabernet-ul, adaugandu-i atragatoare note fructate, fara insa a-i sacrifica nimic din caracterul specific.
Se poate spune ca acest cupaj Cabernet Sauvignon/Merlot reprezinta o combinatie clasica in lumea vinurilor, caracterizandu-se prin stil si distinctie. Vinul rezultat are o culoare inchisa, aproape neagra si un buchet care aminteste de ciocolata fina, prune coapte si viorele. Potrivit unora dintre cei mai mari producatori de vinuri, amestecul ideal dintre aceste doua soiuri este de aproximativ 70% Cabernet Sauvignon si 30% Merlot.
Cupajul Cabernet Sauvignon/Merlot se potriveste cu mancarurile pe baza de carne rosie (de vita, de miel etc.) preparata la gratar, prajita sau sub forma de chiftele ori biftec, cu platourile reci - cu friptura de vita, salam, sunca afumata, cu sandvisuri cu carne, cu mancaruri din carne de pui, curcan si rata, cu peste cu carne ferma, precum si cu paste.

Recomandare: Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov
Vinul Cabernet Sauvignon/Merlot Jirov este creat din combinatia soiurilor Cabernet Sauvignon si Merlot, o reteta clasica, reprezentativa pentru Corcova Roy & Damboviceanu. Aroma fina a vinului, cu note de fructe de padure, este completata de un gust plin, usor piperat, cu o incheiere catifelata. Este bine de stiut ca merita decantat inainte de servire, observatie ce indica un potential deosebit. Pretul recomandat este de 28 lei. Vinurile Jirov se gasesc in reteaua Mega Image si pot si cumparate si online din Magazinul Dacic Cool.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy