Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Vinul si sanatatea

Email Imprimare

Vinul nu este doar o licoare pentru desfatarea spiritului. De la Hipocrate la Louis Pasteur, multi medici si oameni de stiinta au subliniat ca vinul rosu ne poate prelungi viata. Acum, studiile din ultimele decenii vin sa confirme efectele benefice ale vinului (consumat cu moderatie, evident) asupra sanatatii. Totul a inceput de la asa-numitul paradox francez: in 1992, cercetatorii descopereau cu uimire ca, in Franta, tara recunoscuta pentru abundenta de grasimi saturate din alimentatie, dar si pentru consumul ridicat de vin, rata mortalitatii cauzate de infarctul miocardic era cu pana la 40% mai mica decat in alte tari. De ce? Datorita vinului rosu, care are efect protector asupra aparatului cardiovascular. Proprietatile vinului, in special ale vinului rosu, se datoreaza in mare masura resveratrolului, un antioxidant continut in pielita strugurilor negri. S-a demonstrat ca, prin proprietatile lor antioxidante, polifenolii din vin combat colesterolul rau (LDL) si reduc semnificativ riscul de ateroscleroza. Specialistii estimeaza ca un vin rosu de calitate contine aproape 300 de substante active, printre care vitamine (A, B si C), saruri minerale si oligoelemente indispensabile functionarii organismului la parametri optimi.
Ca sa ne bucuram din plin de placerea si binefacerile vinului, este important sa stim cum sa alegem sortimentul cel mai potrivit. Totul conteaza: de la culoarea vinului la vechimea sa si modul de pastrare. Invitat in cadrul rubricii Ce se intampla, doctore?, de la PRO TV, Serban Damboviceanu, producatorul vinurilor Corcova, a vorbit despre relatia dintre vin si sanatate, dar si despre cele mai importante aspecte care ne ghideaza in alegerea vinului potrivit.

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy