Sauvignon Blanc, un vin foarte popular

Imprimare

Sauvignon Blanc e un soi de struguri care vine din regiunea Bordeaux, provenind dintr-un soi local din sud-vestul Frantei, posibil descendent al soiului savagnin. Si-a primit numele, probabil, de la cuvintele sauvage (salbatic) si blanc (alb).
La fel ca alte varietati de struguri, soiul Sauvignon Blanc are si el mai multe "infatisari" gustative, in functie de locul si de modul in care este cultivat, recoltat si procesat. Cu toate acestea, se poate spune ca da unul dintre vinurile cel mai usor de recunoscut. Nuantele sale merg de la gingas, delicat si aromatic (cu iz de boboci de mar), in regiunea Vaii Loarei, trecand prin fructe tropicale, in Australia si Africa de Sud, pana la note foarte picante, de piper verde, pastaie de fasole, sparanghel, agrise, in Noua Zeelanda. Notele picante sunt generate de un grup de substante chimice naturale numite metoxipirazine. Acestea sunt prezente, de asemenea, in Cabernet Sauvignon si in Cabernet Franc, conferindu-le acestora aromele "verzi" caracteristice.

Sauvignon Blanc este un soi atat de popular, incat s-a raspandit din zona sa de origine, Bordeaux (Franta), peste tot in lume. In Franta, cel mai bine se simte in regiunea Loarei, unde se obtine unul dintre cele mai iubite si mai gingas aromate stiluri de vin. Solurile usoare, din Sancerre si Pouilly, dau vinuri bogate, complexe, iar solurile grele din apropierea Loarei dau arome condimentate si florale. Vinul Pouilly-Fumé se produce in localitatea Pouilly-sur-Loire, unde exista un sol pietros, calcaros, care imprima vinului o aroma de afumat (de aici termenul fumé, afumat).
Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai importante vinuri ale regiunii Graves (situata in imediata apropiere a orasului Bordeaux si al carei nume vine de la solul nisipos, cu pietris), soiul fiind cultivat masiv in regiunea Entre-deux-Mers. Are un rol important in zona Sauternes, chiar daca acolo dominant este soiul Sémillon, mai nobil. In combinatie cu Sémillon, mai ceros si cu note de lamaie, Sauvignon Blanc se dovedeste a fi un foarte bun partener al acestuia, imbogatindu-l cu arome proaspete.
Noua Zeelanda produce si ea cateva superbe vinuri Sauvignon Blanc, caci acest soi se simte ca acasa in solurile cu pietris, din regiunea Marlborough, iar sezonul de cultivare lung si racoros permite boabelor sa se coaca incet si uniform, ceea ce este ideal pentru dezvoltarea aromelor si gustului. Mentinerea unui echilibru intre frunzis si ciorchini este si ea importanta la acest soi, caci strugurii trebuie sa se coaca bine, altfel continutul de metoxipirazine este prea mare, ceea ce poate genera un vin excesiv de ierbos. Multi producatori de vin culeg ciorchinii la stadii de coacere diferite, pentru a da amestecului final o paleta de arome completa. Este o foarte buna metoda de a valorifica la maximum un soi de struguri.
In SUA, vinurile Sauvignon Blanc sunt invechite in baricuri de stejar, fiind numite adesea Fumé Blanc, caci acest lemn le imprima o nota afumata.
Sauvignon Blanc e la el acasa si in regiunile mai reci din Africa de Sud, Chile si Australia, unde poate produce vinuri delicate, parfumate si foarte bine structurate.   
Sauvignon Blanc merge foarte bine cu peste, scoici si, in general, cu mancaruri din carne alba. Merge si cu carne alba mai grasa (homar, pui etc.), dar numai daca sunt folosite ingrediente complementare, care sa compenseze. Totusi, mult mai potrivite sunt fructele de mare si carnea alba slaba (scoici, moluste, peste, piept de pui, vitel etc.).
Nu e potrivit pentru carnea rosie, din cauza aciditatii si corpolentei medii. La fel, nu merge cu mancaruri care au prea mult unt sau smantana sau care sunt prea grase ori uleioase. Merge cu sushi si cu mancare japoneza, dar mai ales cu sparanghel - acesta trebuie mancat cat mai proaspat, imediat dupa ce este cules, pentru a-i savura pe deplin dulceata naturala. Cele mai rafinate vinuri de acest tip au nuante de pepene dulce, lamaie sau smochina, dar majoritatea au arome de plante, de ierburi, astfel ca se potrivesc cu preparate in care sunt folosite condimente precum busuiocul, patrunjelul, hasmatuchi sau chiar unele si mai parfumate, ca rozmarinul, cimbrul, maghiranul sau oregano. De asemenea, vinurile cu nuante ierboase merg cu mancaruri cu piper (mai ales prajit), masline, fenicul, spanac, nasturel sau salate verzi de orice fel. Cantitatile mici de lamaie, rodii, rosii sau alte fructe acide scot in evidenta caracterul acid pe care il are Sauvignon Blanc.
Pe langa branza de capra, merg bine cu Sauvignon Blanc si alte branzeturi usor acide, precum feta sau cheddar. Acestea pot fi si afumate sau prajite.
Sauvignon Blanc e unul dintre putinele vinuri care se potrivesc cu oteturile usoare, mai ales cu cele balsamice si cu otetul din vin de orez, dar acestea trebuie folosite echilibrat, caci altfel si mancarea si vinul vor deveni mult prea acre.
Sarea trebuie folosita si ea cu masura; la fel, legumele murate - vinul nefiind unul dulce, nu va echilibra gustul prea sarat al acestora.
Inca o precizare: nefiind foarte condimentat, acest vin nu se prea potriveste cu unele ingrediente din mancarurile asiatice, cum ar fi ghimbirul si anasonul, sau cu folosirea exagerata a zaharului, usturoiului etc.

Recomandare: Sauvignon Blanc Jirov
Vinul Sauvignon Blanc din gama Jirov de la Corcova este produs 100% din struguri Sauvignon Blanc, culesi manual in ladite. Este un vin sec, cu arome florale, cu aciditate echilibrata si cu o tusa finala afumata, pretandu-se excelent asocierii cu carnuri albe, salate sau preparate din peste, mai ales racit bine, intr-o zi inca frumoasa de toamna. Pretul recomandat este de 28 lei. Vinurile Jirov se gasesc in reteaua Mega Image.

www.atl-service.kiev.ua
senordecor.com.ua