Duminica, 3 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Exotique Coltul meu de Rai...


Coltul meu de Rai...

Email Imprimare

Cu nostalgie rememorez anii in care toate eforturile se indreptau spre achizitionarea obiectelor de stricta necesitate in casa. Au trecut si au venit cei destinati personalizarii caminului conjugal, cei in care cautarile aveau drept scop asigurarea unei atmosfere calduroase, placute, linistitoare. Mobilierul a fost pus treptat in evidenta prin perdele, draperii, obiecte de iluminat, cuverturi, covoare si flori. A venit - in sfarsit! - randul obiectelor decorative...

Selectia decoratiunilor este o chestiune esentiala pentru mine. Din mai multe motive: am constientizat (si am cam experimentat pe propria piele, din pacate) faptul ca obiectele decorative alese fara prea multa atentie au fix efectul contrar, in loc sa puna spatiul in valoare, dau impresia de nuca-n perete, incarcandu-l; in plus, gusturile mele nu chiar se suprapun peste cele ale sotului si, de aceea, alegerea fiecarei decoratiuni devine lunga sedinta de negociere... Avem, insa, un lucru comun: dorinta de a nu strica armonia relatiei, ceea ce anuleaza aspectele contrastante in ceea ce priveste decoratiunile interioare. Asadar, inainte de a alege un obiect, discutam despre locul lui in apartament, despre dimensiunile aproximative, despre ceea ce ar trebui sa reprezinte sau sa simbolizeze etc. Urmeaza etapa de "prospectare a terenului" care este urmata individual si care presupune consultarea revistelor de specialitate online sau tiparite, a ofertelor magazinelor reprezentative in domeniu si, evident, vizualizarea lor pe raftul acestora. A treia etapa este “schimbul de experienta”: fiecare e dator sa aiba rabdare pentru a studia "oferta" celuilalt. Rezultatul este constituit de alegerea cea mai potrivita, de comun acord. Nu va mai spun ca, uneori, in loc de un obiect de decoratie, cumparam doua, urmand ca acela suplimentar sa-si gaseasca un alt loc potrivit in apartament. Au fost, insa, si situatii in care un obiect sa ne atraga atentia intamplator, sa ne indragostim pur si simplu de el si sa-l cumparam, gandind ulterior la destinatia lui in casa. In fine, etapele de mai sus au fost urmate inainte de cumpararea celor mai multe obiecte. Insa nu scoatem banul din buzunar pana nu ii fac si un "studiu Feng Shui", adica pana nu ma informez asupra energiilor benegice sau malefice pe care le-ar putea aduce in conformitate cu locul destinat. Nu am pretentia de studiu profesionist, e doar o informare de ansamblu. Oricum, mai presus de acest criteriu, se afla unul mult mai important: cel de bun-simt al esteticii interiorului, evitarea kitsch-urilor de orice fel, armonizarea  decoratiunilor cu stilul general al incaperii, cu mobila, atat in ceea ce priveste stilul, cromatica, dimensiunile, cat mai ales simbolistica lui. Recunosc faptul ca, uneori, mi-as dori ajutorul unui specialist in decoratiuni interioare, insa, deocamdata, imi lipseste un anume suport. Stiti voi care….
Sunt cateva obiecte in casa mea care-mi sunt la inima. Mi-e greu sa-l declar pe unul dintre ele cel favorit. Totusi, am sa strang din dinti si o sa-l investesc cu aceasta onoare pe cel care mi-a iesit in cale la Praga si a strigat din rasputeri dupa mine. E vorba de o floare de lotus din cristal de Bohemia. E inutil sa va spun ca acesta capteaza lumina din incapere si o reflecta cu mii de sclipiri. Cumpararea lui a fost pe nepusa masa. Il zarisem in tara intr-un stand ce prezenta obiecte din cristal de Bohemia, insa pretul lui ne-a lasat fara grai. Nu si fara dorinta ca, la un moment special, sa facem "investitia" respectiva. I-am si gasit loc in livingul apartamentului. In fine, aflati intr-o excursie organizata, atunci cand ni s-a oferit timp pentru vizitat magazine, ne-am clatit ochii printre minunatiile fabricate din acest cristal si care erau la tot pasul: de la obiecte de decor pana la seturi de pahare. Cand am zarit floarea de lotus, inima ne-a sarit din piept: identica celei care ne vrajise acasa. Mai mult decat atat: la jumatate de pret. Nu era o reducere speciala. Cehia este patria cristalului de Bohemia! N-am stat mult pe ganduri cu atat mai mult cu cat dispozitia pe care o ai intr-o excursie in exterior este cu totul alta decat atunci cand iti planifici banii ca sa ai de piata si saptamana viitoare... Ei, am cam ramas fara resurse in perioada care a urmat… Dar ce conteaza? Lotusul bohemic imi umple casa de energie, iar de supravietuit, dupa cum se vede, n-am murit…. Pahare de cristal inca n-am, desi tare mi-ar placea, in ciuda denigrarii lor dupa ultimele tendinte… Dar cine stie? O excursie… O stare de spirit… (Alexa Cernauteanu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy