Ce ar trebui sa stim despre vitamina A

Imprimare

Vitamina A se intalneste doar in alimentele de origine animala. Cu toate acestea, anumite vegetale contin provitamine A, carotenoizi, substante pe care organismul nostru le poate transforma in vitamina A. Indispensabila vederii si sanatatii bronhiilor, a intestinelor si a pielii, vitamina A este una dintre cele mai importante vitamine.

Vitamina A, numita si retinol, este o vitamina liposolubila, stocata in ficat, care joaca rolul de antioxidant, aparand organismul de boli prin neutralizarea radicalilor liberi. Ea contribuie la dezvoltarea naturala si la cresterea normala a corpului, intretinand sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar. Vitamina A intervine si in procesul de dezvoltare a oaselor sau in sinteza anumitor hormoni, precum progesteronul.
Aportul zilnic recomandat de vitamina A difera in functie de varsta. Carentele pot conduce la probleme de vedere si la leziuni oculare care pot merge pana la orbire. Aceasta boala, asociata lipsei de vitamina A, poarta numele de xeroftalmie si afecteza adesea copiii din tarile in curs de dezvoltare. In prezent, se desfasoara numeroase studii privind rolul vitaminei A in prevenirea cancerului, mai ales a celui pulmonar.
Cele mai bogate alimente in vitamina A sunt, in ordine, uleiul din ficat de morun, ficatul de miel, ficatul de gasca si untul. O cantitate insemnata de vitamina A se gaseste si in galbenusul de ou, in branzeturi sau in conservele de ton.
Vitamina A poate fi extrasa si din anumite componente ale alimentelor de origine vegetala, numite carotenoizi. Acestia sunt fitonutrienti continuti, in diverse cantitati, in fructe si legume. Cea mai importanta cantitate de carotenoizi este continuta in fructele si legumele de o culoare verde inchis, oranj, galben sau rosu. Exista mai multe tipuri de carotenoizi, care actioneaza diferit asupra organismului nostru. De exemplu, anumiti carotenoizi, precum betacarotenul, pot fi transformati, in organism, in vitamina A.
Sanatatea pielii este mentinuta si ea cu ajutorul vitaminei A, care previne aparitia acneei si a dermatozei. Tot vitamina A protejeaza suprafata tesuturilor, mai ales a celor care au o membrana mucoasa. Mucoasele sunt prima bariera de protectie a organismului, de aceea vitamina A ne ajuta sa luptam impotriva frigului si a infectiilor de la nivelul ochilor, urechilor, al nasului, gatului si al plamanilor.
Compania noastra, Gerocossen, a creat o gama de produse destinata ingrijirii zilnice a picioarelor. Calcaiele noastre sunt adesea supuse la adevarate chinuri, de aceea crema pentru calcaie Activ este ideala pentru tratarea calcaielor uscate si crapate. Pe langa ulei de masline si extract de galbenele, crema contine in formula ei si pretioasa vitamina A, care grabeste vindecarea bataturilor si a crapaturilor. Dupa aplicare, calcaiele vor fi din nou netede, iar senzatia dureroasa din timpul mersului va disparea. (Foto: Stock.XCHNG)

 

dxtranse.com.ua/
europosud.ua