Luni, 18 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Uleiul de argan, un dar al naturii


Uleiul de argan, un dar al naturii

Email Imprimare

Uleiul de argan este un ulei cu totul exceptional, obtinut din fructele arborelui de argan, care creste in sud-vestul Marocului. Arborele de argan, care poate trai pana la 200 de ani, ocupa un loc central in ecosistemele din regiune, dar si in viata de zi cu zi a populatiei locale. Folosit de secole de femeile berbere, datorita proprietatilor sale remarcabile, uleiul de argan devine acum din ce in ce mai popular si in afara granitelor Marocului, atat datorita virtutilor sale cosmetice, cat si gastronomice.

Cunoscut, odinioara, sub denumirea stiintifica Sideroxylon spinosum, apoi Argania sideroxylon, arborele de argan se numeste astazi Argania spinosa. Este o specie rara de arbori, care, in afara de Maroc, se mai intalneste in Insulele Madeira, Insulele Capului Verde si Insulele Canare. La origine, arborele de argan este un arbore tropical, care ar fi ajuns in zona desertului Sahara in urma cu cateva zeci de mii de ani. Cu frunzele ovale, rotunjite sau alungite, mereu verzi, cu spini si fructe care se coc nu numai in timpul sezonului, ci si in afara lui, arborele de argan este unic, datorita si incrucisarilor genetice rezultate din autopolenizare. Acesta este, de altfel, unul dintre elementele care explica rezistenta arborelui la clima subsahariana, extrem de arida. Arborele infloreste intre mai si iunie, florile sale fiind verzui sau albe. Fructul seamana cu o maslina mare, fiind constituit din pulpa si miez cu seminte. In medie, un arbore de argan da pana la 8 kilograme de fructe pe an. Si-a dezvoltat o retea de radacini ce pot ajunge pana la 30 de metri adancime pentru a absorbi apa. Pierderea frunzelor nu este determinata de trecerea anotimpurilor, ci de lipsa de apa: in perioadele secetoase, care pot dura de la zile la luni si chiar ani, frunzele arborelui de argan cad. Astfel, arborele supravietuieste aproape fara alte rezerve de apa decat cele stocate in ramuri si trunchi. Din pacate, arborele de argan este o specie amenintata, regiunile in care creste fiind defrisate pentru agricultura intensiva, lemnul sau fiind folosit ca lemn de foc. In 1999, UNESCO a inscris arborele de argan pe lista florei protejate din patrimoniul mondial. 

Aurul Marocului
In Maroc, padurile de arbori de argan se intind pe aproximativ 750.000 de hectare. De mare interes din punct de vedere economic, arborele de argan le este de mare folos locuitorilor din Maroc: fiecare parte din arbore se utilizeaza fie ca aliment, fie ca posibila sursa de venit. Arborele de argan este important pentru traiul de zi cu zi a peste 3 milioane de locuitori (dintre care 2 milioane traiesc in zone rurale). Taierea arborilor le-a facut pe femeile berbere sa se implice in organizarea de cooperative de productie a uleiului de argan, pentru a salva specia. De generatii, femeile berbere strang pretioasele fructe, le curata de coaja si le preseaza, pentru a extrage din ele un ulei pur, 100% natural. Obtinerea uleiului necesita multa munca: este nevoie de aproximativ opt ore pentru a presa un singur kilogram de fructe proaspete, si de 100 de kilograme de fructe pentru 3 litri de ulei. Din anii ’90, cooperativele conduse de femei asociaza tehnicile traditionale cu metodele moderne, care faciliteaza obtinerea unui ulei de inalta calitate. Datorita comertului cu ulei de argan, conditiile de munca pentru femeile berbere s-au imbunatatit, s-au facut investitii in prese si alte utilaje, dar s-au pus si bazele dezvoltarii durabile, prin actiuni de alfabetizare a populatiei.

Elixir de sanatate
Exista doua tipuri de ulei de argan: unul folosit in cosmetica si tratamente naturale, celalalt – pentru gatit. Uleiul de argan pentru consum alimentar se obtine din fructe usor prajite inainte de a fi presate. Prin prajire, uleiul dobandeste un miros specific. Fructele folosite la extragerea uleiului pentru industria cosmetica nu sunt prajite.
De tip oleo-linoleic, uleiul de argan contine 80% acizi grasi nesaturati (Omega 3, Omega 6 si Omega 9), asemenea uleiului de masline. Fata de acesta din urma, uleiul de argan este mai bogat in acid linoleic, numit esential pentru ca nu poate fi sintetizat de organism (de aceea, el trebuie preluat din alimentatie). Acidul oleic face ca uleiul de argan sa contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sange. Aportul zilnic recomandat de acid linoleic si acid oleic este de 5-6 grame. Uleiul de argan este bogat si in tocoferoli (varietati de vitamina E), cu efect antioxidant puternic, care elimina radicalii liberi si neutralizeaza procesul de oxidare celulara. Uleiul de argan contine de pana la 10 ori mai multa vitamina E decat uleiul de masline. Mai multe studii stiintifice arata ca uleiul de argan reduce nivelul de colesterol rau, previne ateroscleroza si infarctul miocardic.
Uleiul de argan este apreciat inca din Antichitate pentru proprietatile sale dermatologice, benefice in tratarea afectiunilor pielii si ale parului. In medicina traditionala marocana, uleiul de argan este folosit ca remediu pentru o serie intreaga de afectiuni, de la psoriazis, eczeme si pete maronii la artroze, boli reumatismale, alopecie, calvitie, vergeturi, usurarea senzatiei de greutate in picioare, arsuri si imbunatatirea circulatiei sangvine.

Frumusete naturala cu ulei de argan
Din cele mai vechi timpuri, femeile din sudul Marocului si-au intretinut frumusetea cu ajutorul uleiului de argan obtinut prin presare la rece. Acesta regenereaza, hraneste si hidrateaza pielea, reface bariera hidrolipidica si combate imbatranirea cutanata. Numeroase studii stiintifice au demonstrat actiunea antirid puternica a uleiului de argan. Aplicat pe fata in fiecare seara, timp de mai multe zile, amestecul din ulei pur de argan si ulei esential de lamaie contribuie la estomparea ridurilor, dar si la indepartarea cicatricilor (precum cele cauzate de varicela). Folosit dupa demachiere, uleiul de argan decongestioneaza pielea si ii mentine elasticitatea. Tenul obosit va fi cu siguranta revigorat daca il veti rasfata cu o masca pe baza de morcov si castravete ras, ulei de argan si cateva picaturi de ulei esential de lamaie, care se pastreaza pe fata timp de o ora. Pentru ochii obositi sau incercanati, este indicat sa aplicati pe pleoape cate un buretel imbibat intr-un amestec din ulei de argan, pulbere de ceai verde si apa de trandafiri. Acneea poate fi si ea tratata cu ajutorul uleiului de argan: aplicati periodic o masca pe baza de argila, pentru a absorbi excesul de sebum si pentru a curata epiderma, apoi aplicati ulei de argan, pentru a reface bariera hidrolipidica. Iarna, masajul usor cu ulei de argan este un remediu foarte eficient pentru buzele crapate.
Uleiul de argan contribuie si la reducerea celulitei: amestecati uleiul de argan cu putin ulei de parafina si cu ulei esential de lemon grass, apoi masati viguros zonele cu probleme, dinspre exterior catre interior, timp de 30 de minute. Pentru efecte vizibile, masajul trebuie repetat zilnic, timp de 2-3 saptamani.
Unghiile vor deveni mai rezistente daca veti tine mainile timp de aproximativ 10 minute intr-un amestec pe baza de ulei de argan si cateva picaturi de zeama de lamaie. Este bine ca ritualul de ingrijire sa fie facut o data pe saptamana. Pentru unghiile cu probleme (exfoliere, onicomicoza), acest tip de tratament trebuie repetat o data la doua zile.
De asemenea, uleiul de argan confera parului vigoare si stralucire si ii combate caderea. Este foarte indicat pentru parul uscat, fara volum si care se rupe usor. Aplicati uleiul de argan pe par si lasati-l sa actioneze timp de 30 de minute, apoi spalati parul cu samponul obisnuit. Pentru a combate caderea parului, se recomanda masajul usor al scalpului cu ulei de argan, pentru ca acesta sa patrunda pana la radacina firului de par.
Un efect deosebit al uleiului de argan este prelungirea bronzului. Dupa expunerea la soare, aplicati pe corp ulei pur de argan. Pielea va fi hranita si regenerata, iar eventualele iritatii vor fi calmate. Pentru a-i spori actiunea, uleiul de argan poate fi amestecat cu ulei de jojoba. O solutie alternativa o reprezinta astazi produsele pentru protectie solara pe baza de ulei de argan. Printre ele se numara si produsele din gama Gerocossen Sun, care protejeaza eficient de efectele nocive ale radiatiilor UVA si UVB, fiind adaptate fiecarui tip de piele: lapte cu FPS 15, FPS 20 sau FPS 25 pentru persoanele cu piele mai inchisa la culoare, ochi caprui si par inchis, lapte cu FPS 30 sau crema cu FPS 50 pentru persoanele cu piele deschisa, ochi caprui si par saten, sau celor cu piele foarte deschisa, cu pistrui, ochi verzi sau albastri, par blond sau roscat. Pentru ca pielea copiilor este sensibila, gama Gerocossen Sun include si un produs dedicat celor mici, laptele de protectie solara pentru copii, cu FPS 30. Dupa cateva ore petrecute la soare este indicat sa aplicati balsamul calmant dupa plaja sau laptele hidratant dupa plaja cu ulei de argan si Aloe vera, care hidrateaza pielea, conferind o placuta senzatie de racoare si confort. Datorita formulei cu absorbtie rapida, rezistenta la apa, produsele din gama Gerocossen Sun asigura ingrijire si hidratare de durata. Produsele nu contin parabeni sau parafine si sunt testate dermatologic.

Cel mai nobil ulei din bucatarie
In prezent, uleiul de argan este nelipsit din bucatariile chef-ilor renumiti. Onctuos, cu minunate nuante aurii si cu un gust asemanator celui de nuca, uleiul de argan este considerat de cunoscatori cel mai rafinat ulei din gastronomie. Uleiul de argan imprima notele sale delicate salatelor, carnurilor si pestelui. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy