Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :


Miraculosul ginseng

Email Imprimare

Numele ginseng este dat mai multor varietati de plante utilizate in scopuri medicinale de sute de ani incoace. Panax ginseng - ginsengul asiatic si Panax quinquefolius - ginsengul american sunt doua varietati de ginseng veritabil, in timp ce eleuthero sau ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus) este un fals ginseng.
Panax ginseng provine din China si din Coreea, unde este utilizat pentru numeroase afectiuni, dar si ca supliment alimentar permanent, considerandu-se ca imbunatateste starea de sanatate generala si imunitatea.

Radacinile ginsengului asiatic contin componente chimice active, numite ginsenozide (sau panaxozide), care sunt responsabile, se pare, pentru proprietatile terapeutice ale acestei plante. S-au identificat pana acum peste 30 de astfel de compusi.
Radacina plantei se usuca, iar din ea se fac tablete sau capsule, precum si infuzii, creme sau alte preparate pentru uz extern.

Ce cred oamenii si ce spune stiinta
In China se crede, in mod traditional, ca ginsengul ii ajuta sa se refaca pe convalescenti, stimuleaza optimismul si starea psihica si fizica generala, imbunatatind performantele fizice si mentale. De asemenea, se considera ca ginsengul trateaza disfunctiile erectile la barbati, simptomele legate de menopauza si ca reduce nivelul glucozei in sange si regleaza tensiunea arteriala.
Extractul de ginseng s-ar parea ca ajuta la controlul greutatii, ajutand la lupta impotriva obezitatii. Infuzia de ginseng taie pofta de mancare.
Ginsengul este un tonic, un energizant. Ii ajuta pe sportivi sa proceseze mai eficient oxigenul si se crede ca regleaza metabolismul, ceea ce duce la cresterea nivelului energetic. Cu ajutorul ginsengului, sportivii se refac mai rapid dupa efort intens si isi reduc stresul. Ceaiul de ginseng poate stimula celulele creierului, crescand capacitatea de concentrare si de gandire.
Ginsengul rosu coreean e folosit de multa vreme pe post de stimulator al functiilor sexuale masculine, considerandu-se ca rezolva disfunctiile erectile.
Ginsengul american este bun, se pare, in cazul crampelor si durerilor menstruale la femeile tinere. De asemenea, calmeaza durerile de stomac asociate cu menstruatia.
Unele studii efectuate de specialisti au demonstrat ca, intr-adevar, ginsengul asiatic poate scadea nivelul de glucoza din sange (mai ales post-prandial), ajutand in cazul diabetului de tip 2. Alte studii au indicat posibile efecte benefice asupra sistemului imunitar. Ultimele cercetari dau indicii despre faptul ca ginsengul ar avea un rol important si in tratarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, nu sunt inca demonstrate stiintific toate efectele bune cu care este creditata aceasta planta, desi au fost intreprinse nenumarate studii clinice si de laborator.

Efecte secundare
In general, folosirea pe termen scurt a ginsengului, in doze recomandate, nu pune probleme. Insa utilizarea prelungita poate cauza unele efecte secundare. Cele mai frecvente sunt durerile de cap, insomniile si problemele gastrointestinale. Ginsengul asiatic poate cauza si reactii alergice.
Au existat si alte efecte secundare, insa este posibil ca acestea sa se fi datorat altor compusi din produsele pe baza de ginseng, nu ginsengului in sine.
Deoarece ginsengul poate reduce zaharul din sange, diabeticii il pot folosi, dar cu precautie si la sfatul medicului – mai ales daca utilizeaza deja medicamente sau plante cu acelasi efect, precum castravetele amar (Momordica charantia) sau schinduful (Trigonella foenum-graecum).
In general, e bine sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza ginseng, caci el poate interactiona cu unele medicatii si poate declansa reactii alergice.

Ginsengul in cosmetica
Ginsengul are si alte efecte benefice, fiind folosit (in uz extern) la prepararea mai multor produse cosmetice si de ingrijire corporala. El ajuta la oprirea caderii parului, fiind utilizat in sampoane care combat acest fenomen neplacut, stimuleaza microcirculatia la nivelul pielii capului, revitalizeaza si fortifica radacina parului. Folosind sampoane pe baza de ginseng, parul devine mai rezistent, dobandeste volum, vitalitate si luciu. Va sugeram sa folositi samponul impotriva caderii parului cu ginseng, din gama Activa Plant, produs de compania noastra Gerocossen.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy