Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Gerocossen Galbenelele, extrem de benefice


Galbenelele, extrem de benefice

Email Imprimare

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt plante de gradina foarte populare, remarcate de mii de ani pentru puterile lor vindecatoare de exceptie. Planta e originara din Egipt si a fost introdusa in Europa de romani. Este una dintre primele flori cultivate. A fost folosita in medicina deja de romani si de vechii greci, care beau infuzie de galbenele pentru calmarea tensiunii nervoase si pentru a scapa de insomnie. Grecii o foloseau nu doar in scopuri medicinale, ci si in cosmetica, dar si pentru colorarea mancarurilor si pur si simplu pentru decor. In Europa a fost cultivata in gradini din secolul al XII-lea. In secolul al XIV-lea, galbenelelor li se atribuiau puteri magice. Galbenelele au fost utilizate si in bucatarie, pentru ingrijirea pielii si ca simbol al norocului.

Calendula officinalis, numele botanic, provine din cuvantul latin calende (care vine din calare = "a chema"). Scriitorul roman Varo spunea ca termenul calende e derivat din obiceiul preotilor de a-i chema pe cetateni in prima zi a lunii pentru a-i informa despre calendarul zilelor sacre si festivalurile din luna respectiva. Mai tarziu, aceasta practica a fost inlocuita de amplasarea calendarului in locurile publice, iar calendele se refereau la intreaga luna, nu doar la prima zi. Se pare ca galbenelele au primit numele Calendula datorita faptului ca se spunea ca infloresc in prima zi a lunii. Cuvantul officinalis arata ca planta este folositoare in medicina.
Calendula officinalis este specia cea mai utilizata pentru remedii medicale, dar mai exista cel putin 100 de specii de galbenele (in Maroc, Portugalia, Iran, Pakistan, India, Mexic, Africa, Australia etc.). Cele mai mari plantatii de galbenele se gasesc in Egipt, unde climatul asigura doua-trei recolte anual. Doar florile galbenelelor sunt folosite in scop medicinal, alegandu-se petalele cele mai viu colorate. Petalele proaspete se folosesc imediat, pentru a avea efect maxim, iar cele uscate pot fi folosite timp de 6 pana la 12 luni.
Petalele contin substante chimice naturale foarte puternice, care ii confera plantei puteri tamaduitoare incredibile. Contin caroteni (care dau si culoarea galben-portocalie), flavonoizi, saponini, steroli, triterpeni, glicozide si uleiuri volatile. Practic, aceste substante continute de galbenele indeparteaza toxinele care cauzeaza o serie de afectiuni. Unele dintre aceste substante, in combinatie cu numeroasele rasini continute, fac ca galbenelele sa aiba o puternica actiune antiinflamatoare. Reprezinta un bun remediu pentru inflamatiile pielii si pentru o serie de infectii microbiene si parazitice. Planta are si o actiune estrogenica, probabil datorita sterolilor si saponinilor, regland hormonii din organismul femeii.
Galbenelele sunt bine cunoscute pentru efectele lor de vindecare a ranilor, antiseptic si stimulator, insa cercetatorii moderni au descoperit ca ele sunt utile in mult mai multe domenii. Au efecte analgezice, antispasmodice, astringente, bactericide, carminative, depurative, diuretice, febrifuge, tonice si multe altele.
Efectul astringent al galbenelelor se datoreaza numeroaselor rasini din componenta si, posibil, altor constitutenti solubili in apa. Se stie ca reduc scurgerea sangelui din capilare, iar una din substantele chimice continute e activa in coagularea sangelui. Capacitatea de a vindeca ranile deschise face din galbenele prima alegere in cazul taieturilor, juliturilor, zgarieturilor, cicatricilor, ranilor mici infectate, muscaturilor de animale etc. Sunt eficiente si in acnee, dermatite, eczeme si alte afectiuni bacteriene si fungice. Sunt foarte bune in arsurile minore de gradul I, cum ar fi arsurile solare. De asemenea, calmeaza locurile intepate de albine, viespi si alte insecte. Sunt antiseptice utile impotriva infectiilor la nivelul gurii si gatului si calmeaza durerile de dinti. Sunt ideale pentru candida, leucoree si trichomonas. Sunt remedii potrivite pentru iritatii si inflamatii ale pielii bebelusilor. Reprezinta un tratament excelent si pentru varice si ulcere.
Proprietatile excelente ale galbenelelor asupra pielii le recomanda pentru multiple utilizari in cosmetica. Extractul natural de galbenele se gaseste in numeroase produse cosmetice si de ingrijire a pielii, eficiente in redarea frumusetii naturale a tenului, catifelarea si hidratarea pielii in profunzime, in a-i conferi pielii aspectul ferm si tanar, proaspat, sanatos, in produse destinate ingrijirii pielii mainilor si in produse antiacneice. De asemenea, il intalnim si in anumite sampoane. Dintre produsele cosmetice Gerocossen printre ale caror ingrediente se numara si extractul de galbenele amintim: lotiunea tonica Natural cu miere si galbenele, tratamentul pentru maini si unghii Activ, crema pentru calcaie Activ, precum si samponul hidratant Activa Plant si samponul Baby. (Foto: Stock.XCHNG).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy