Luni, 23 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen Tendinte in configurarea spatiului de lucru

Tendinte in configurarea spatiului de lucru

Email Imprimare

Inceputul de an aduce cu el nu numai priviri retrospective asupra anului ce tocmai s-a incheiat, ci si proiecte ambitioase de viitor si incercari de anticipare a noilor tendinte. In acest sens, la sfarsitul lui 2011, Teknion a anuntat rezultatele unui sondaj propriu privind spatiul de lucru al viitorului (Workplace of the Future Survey). Potrivit Teknion, acest sondaj este un instrument pretios care va permite analizarea nevoilor si provocarilor pe care le intampina clientii brandului. Pe baza rezultatelor studiului, Teknion va putea concepe spatii de lucru care anticipeaza si raspund nevoilor reale ale clientilor sai.

Dupa cum afirma Kay Sargent, vicepresedinte al Departamentului de Strategii de Arhitectura, Design si Spatiu de lucru din cadrul companiei Teknion, spatiul de lucru actual si cel al viitorului sufera modificari importante, datorate progreselor tehnologice, abordarii diferite a notiunii de munca si dorintei tot mai mari a oamenilor de a gasi un echilibru intre viata profesionala si cea personala.
Sondajul arata ca, pana in 2015, gradul de utilizare a spatiului de lucru va creste, de la 35-50% in prezent, pana la 85%. Printre strategiile folosite de companii pentru a creste gradul de utilizare a spatiului de lucru se numara: crearea de spatii de lucru deschise, cu mai putine birouri personale si cu accent pe colaborarea intre colegi (77%), cresterea densitatii spatiilor de lucru (62%), reducerea spatiului ocupat de birourile personale (54%), cresterea numarului de angajati care lucreaza la distanta, de exemplu de la domiciliu (46%), programe mobile de lucru, ce presupun, de exemplu, impartirea aceluiasi birou (31%). Rezultatele sondajului indica faptul ca, in 78% din companiile participante la studiu, mai putin de 10% din angajati lucreaza de acasa mai mult de o zi pe saptamana.
Pentru a economisi spatiu, marile companii tind sa renunte, treptat, la modelul traditional in care fiecare angajat avea un birou personal. Astazi, intr-o companie cu 100 de angajati, s-ar putea sa nu fie nevoie decat de 80 de birouri, datorita programelor mobile de lucru si impartirii aceluiasi birou de catre mai multi colegi.
Sondajul a relevat si cele mai importante strategii ale companiilor cand vine vorba de atragerea fortei de munca din generatia tanara. 41% din companiile respondente au indicat accesul la un spatiu de lucru flexibil ca fiind cel mai important aspect, in timp ce, pentru 39% din companii, succesul in atragerea noilor angajati este determinat de accesul la tehnologia de ultima ora. Daca pana acum tehnologia de varf era un factor decisiv in atragerea potentialilor angajati, astazi se pare ca acest element pierde teren, dat fiind ca angajatii sunt, de multe ori, mai bine „echipati” decat compania si tind sa nu mai depinda intr-atat de aparatura pusa la dispozitie la birou. 89% din companiile participante la studiu afirma ca planuiesc sa investeasca mai mult in urmatorii ani in tehnologiile care pot duce la o crestere a productivitatii, precum sisteme de activare vocala sau sisteme sofisticate pentru videoconferinte.
Potrivit lui Kay Sargent, singurul lucru de care putem fi siguri in privinta spatiului de lucru este schimbarea. Modificarile demografice, volatilitatea economica si sustenabilitatea sunt factori care determina schimbari inclusiv in universul mobilierului de birou si al amenajarii spatiului de lucru. Tehnologia este elementul cheie care alimenteaza aceste schimbari, asa ca intelegerea rolului pe care il joaca este esentiala pentru conceperea spatiilor de lucru cu adevarat adaptate nevoilor angajatilor.
In Romania, mobilierul Teknion, simplu, modern si, in acelasi timp, rafinat, realizand o punte de legatura intre om, spatiu si tehnologie, este importat de compania noastra, Hansen.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy