Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen Statul corect pe scaun, o chestiune de autoeducare

Statul corect pe scaun, o chestiune de autoeducare

Email Imprimare

Succesul unei afaceri depinde, in mare masura, de nivelul de motivare al angajatilor si de capacitatea lor de a fi productivi. Daca suntem sanatosi, putem da randamentul maxim la locul de munca. Cu toate acestea, companiile pierd anual timp pretios, mai ales din cauza problemelor de sanatate ale angajatilor: de la afectiunile fizice, precum durerile de spate, la cele psihosociale, precum stresul. Nu intamplator, Organizatia Mondiala a Sanatatii descrie sanatatea ca o stare de bunastare fizica, psihica si sociala. Ne putem insa intreba, pe buna dreptate, in ce masura conditiile de lucru de la birou ne ajuta sa ne mentinem starea de sanatate?
Preintampinarea afectiunilor ce decurg dintr-o pozitie incorecta pe scaun a devenit astazi o problema importanta la nivelul tuturor statelor dezvoltate, unde munca la birou ocupa o pondere mereu mai mare, si aceasta deoarece numarul de ore de concediu medical ce apar ca o consecinta a pozitiei incorecte la birou a ajuns astazi sa ocupe o pondere majora. Or, singura solutie reala a acestei probleme prea mult ignorate, dar extrem de grave, o reprezinta autoeducarea din punctul de vedere al modului in care stam pe scaun. Nu exista o pozitie ideala de stat pe scaun, general valabila. Ceea ce pentru unele persoane poate fi confortabil, pentru altele se poate dovedi un adevarat chin, de aceea adaptabilitatea este un criteriu fundamental in amenajarea spatiilor de birou, mai ales in cazul statiilor de lucru in care isi desfasoara activitatea mai multi colegi. Un scaun ergonomic trebuie sa se ajusteze la conformatia corporala a fiecarei persoane care il utilizeaza si sa dispuna, asadar, de posibilitati variate de reglare, atat in inaltime, cat si in adancime, si sa ofere suport lombar. La acestea se adauga bratele si tetiera reglabile.
Cum stim care este scaunul ergonomic care ni se potriveste si cum ne putem bucura cu adevarat de toate avantajele pe care acesta le ofera? Studiile privind confortul oferit de scaunele de birou ajuta expertii in ergonomie sa conceapa metode si instrumente de evaluare a criteriilor luate in calcul si de optimizare a produselor. Fizionomia utilizatorilor este masurata prin intermediul campaniilor de evaluare antropometrica la nivel national, european si mondial. Capacitatea scaunului de a sustine greutatea corpului este si ea masurata cu ajutorul unor instrumente ce pot identifica si localiza zonele de presiune puternica intre scaun si utilizator, responsabile de starea de disconfort. Miza acestor cercetari este nici mai mult, nici mai putin decat sanatatea noastra, a tuturor celor care am ajuns sa ne petrecem din ce in ce mai mult timp asezati pe scaunul de birou.
In acest sens, specialistii de la Dauphin au creat dispozitivul ErgoMouse, care vine sa ne sprijine in acest demers. ErgoMouse inregistreaza conturul spatelui, afisand profilul persoanei testate pe monitorul calculatorului la care este conectat. Ulterior, datele sunt transpuse sub forma unui grafic, pe baza caruia specialistul in ergonomie poate face recomandari privind reglajele ergonomice pe care persoana supusa testului ar trebui sa le foloseasca pentru a avea o pozitie cat mai corecta pe scaun. Sub indrumarea specialistului in ergonomie, persoana testata este incurajata sa exerseze si sa invete cum se poate feri, la locul de munca, de problemele cauzate de o pozitie deficitara pe scaun. ErgoMouse face parte din tehnologia Ergolab, care a demonstrat ca oamenii se simt intr-adevar incurajati sa-si schimbe obiceiurile de stat pe scaun daca vad cu ochii lor si daca li se explica, pas cu pas, unde gresesc. Toti cei care doresc sa beneficieze de recomandarile unui specialist in ergonomie si eventual sa testeze dispozitivul ErgoMouse se pot adresa companiei noastre, Hansen Office Design, importatoare si distribuitoare de mobilier ergonomic de la branduri de prestigiu, recunoscute in lumea intreaga.
Pentru ca atat afectiunile cardiovasculare, cat si cele osteoarticulare sunt afectiuni cronice,  cel mai bine este sa incercam sa le prevenim. Altfel, odata instalate, cu greu mai putem scapa cu totul de ele. Este principalul motiv ca sa apelam la scaunele ergonomice si la ajutorul ErgoMouse-ului de la bun inceput, fara sa asteptam sa experimentam disconfortul major produs de aceste afectiuni.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy