Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen O perspectiva dinamica asupra ergonomiei

O perspectiva dinamica asupra ergonomiei

Email Imprimare

Spatiul in care ne desfasuram activitatea trebuie sa fie cat mai confortabil, pentru ca noi sa fim cat mai performanti. Aici intervine ergonomia, care are misiunea de a ne face viata mai usoara la locul de munca, in special daca vorbim de munca la birou. Modul in care este organizat spatiul de lucru, incluzand mobilierul, dispozitivele informatice, accesoriile si factorii de mediu ambiant, ne influenteaza confortul, productivitatea si, cel mai important, sanatatea. In amenajarea biroului, este bine sa intelegem ca suprafata de lucru, scaunul, monitorul si perifericele ne pot ajuta sa ne mentinem o pozitie corecta sau, din contra, pot avea un impact negativ.
Simplul fapt de a avea un scaun ergonomic nu garanteaza intotdeauna pozitia cea mai potrivita. De aceea, este indicat sa ne autoeducam, sa invatam cum sa stam corect, pentru a preveni atat de neplacutele afectiuni cauzate de statul prelungit pe scaun. Pentru ca, desi a sta pe scaun este ceva firesc, sa petreci ore in sir asezat nu este normal. Nici o pozitie de lucru nu este neutra. Evident, nu alegem deliberat o pozitie incorecta, ea este, de fapt, rezultatul unui compromis. Orice abatere de la pozitia normala duce la o crestere a consumului de energie si, inevitabil, la disconfort si durere, fie la nivelul spatelui, fie la nivelul gatului sau al bratelor. Postura corpului depinde, inainte de toate, de activitatea pe care o desfasuram.
La birou, de exemplu, stam intr-o anumita pozitie atunci cand redactam documente, si avem o alta postura cand cautam informatii pe internet sau cand vorbim la telefon. In activitatile noastre sunt antrenati muschii din aproape toate partile corpului: muschii cefei mentin capul in unghiul cel mai bun pentru ca noi sa putem citi informatiile de pe ecranul calculatorului, chiar si atunci cand scrisul este foarte marunt, in timp ce muschii spatelui ne ajuta sa stam drepti, sa ne intoarcem sau sa ne apropiem atat cat este nevoie ca sa putem utiliza tastatura sau sa scriem de mana. Cand suntem in picioare, coloana sta in pozitia ei normala si are forma caracteristica in S. Efortul este astfel repartizat asa cum trebuie, intre vertebre, discurile intervertebrale, musculatura spatelui si cea a abdomenului. Cand stam pe scaun, coloana tinde sa se arcuiasca. Forma fireasca de S lasa locul cocoasei. Vertebrele creeaza o presiune asimetrica asupra discurilor intervertebrale, impingandu-le inspre maduva, pe care, cu timpul, ajung sa o striveasca. In acelasi timp, umerii sunt cazuti, iar cavitatea toracica si abdominala este presata, ceea ce afecteaza atat functionarea inimii si a respiratiei, cat si functionarea celorlaltor organe. Cu alte cuvinte, vorbim de o oxigenare deficitara si de o perturbare a intregului organism. Slab oxigenat, creierul nu poate functiona corect. S-a observat ca atunci cand stam in picioare si ne miscam, muschii produc o enzima care arde grasimea, reduce colesterolul rau si creste nivelul colesterolului bun. Cand stam pe scaun, productia de enzime scade cu pana la 90%, suntem mai expusi la hipertensiune si la obezitate.
HAG, unul dintre brandurile cele mai importante pe plan european in materie de scaune ergonomice, a impus o perspectiva dinamica asupra ergonomiei, bazata pe asa-numitul Balanced Movement Mechanism, care permite obtinerea unui echilibru perfect in orice moment. Scaunele HAG, nascute din pasiunea pentru miscare, echilibreaza aproape intuitiv corpul utilizatorului, pentru ca acesta sa aiba in permanenta o pozitie corecta. Corpul este cel care controleaza scaunul: cand utilizatorul se lasa pe spate sezutul se inalta, iar cand utilizatorul se apleaca inainte sezutul coboara. Mecanismul stimuleaza miscarea gleznelor si activeaza circulatia periferica. La HAG, inteligenta si inovatia sunt imbracate intr-un design exceptional, un exemplu elocvent fiind modelul de scaune Capisco. Inspirat de stilul calaretilor profesionisti, scaunul are ca particularitate sezutul in forma de sa si dispune de un amplu reglaj pe inaltime. Compania noastra, Hansen Office Design, va ofera posibilitatea sa va convingeti de calitatile scaunelor Capisco. Veti intelege, cu siguranta, de ce, in viziunea HAG, cea mai confortabila pozitie este intotdeauna urmatoarea.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy