Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hansen Ergonomia, o premisa a sanatatii si a sigurantei la locul de munca

Ergonomia, o premisa a sanatatii si a sigurantei la locul de munca

Email Imprimare

In societatea actuala, exigentele in materie de amenajare a spatiului de lucru au evoluat, ca o consecinta a declinului activitatilor fizice si a numarului tot mai mare de activitati statice, realizate, cel mai adesea, stand pe scaun. Datorita ergonomiei, spatiile de birou moderne asigura confortul, sanatatea si performanta angajatilor. In acelasi timp, crearea de noi locuri de munca de mai buna calitate este unul dintre principalele obiective ale politicii sociale a Uniunii Europene.

Anual, se estimeaza ca in Uniunea Europeana au loc 4 milioane de accidente de munca, ceea ce inseamna costuri enorme pentru economie (aproximativ 1 miliard de euro se pierd ca urmare a absentelor de la locul de munca din cauza imbolnavirilor). In acelasi timp, se observa incidenta din ce in ce mai frecventa a anumitor patologii, mai ales a afectiunilor musculo-scheletice (dureri de spate, leziuni ale ligamentelor si leziuni asociate activitatilor repetitive) si a celor cauzate de stres. Este o consecinta a faptului ca activitatea la birou, efectuata, in principal, stand pe scaun, castiga teren. De exemplu, in Germania, una din doua activitati profesionale se desfasoara deja intr-un birou, iar tendinta este in crestere. Tocmai de aceea, sanatatea si siguranta la locul de munca reprezinta unul dintre domeniile cele mai importante ale politicii sociale a Uniunii, actiunea comunitara in acest sens avand ca baza juridica articolul 137 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene. In cooperare cu Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca si cu Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca (Eurofound), Comisia Europeana acorda acum o atentie deosebita intreprinderilor mici si mijlocii in ceea ce priveste informarea si consilierea cu privire la importanta unui mediu de lucru sanatos si sigur. Actiunile prin care Comisia intentioneaza sa faca locurile de munca din Europa mai sanatoase si mai sigure au fost reunite in comunicarea Imbunatatirea calitatii si productivitatii in munca: Strategia comunitara 2007-2012 privind sanatatea si securitatea in munca, prezentata in februarie 2007. Scopul principal al strategiei era reducerea cu 25% a numarului de accidente de munca pana in 2012. Potrivit lui Vladimír Špidla, la acel moment comisar european pe probleme de ocupare a fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, bolile profesionale si accidentele de munca pun o povara suplimentara pe umerii angajatilor si angajatorilor din Uniune. Doar in Germania, statisticile realizate de Institutul Federal pentru Sanatatea si Siguranta Muncii arata ca, in medie, un angajat absenteaza de la locul de munca din cauza problemelor de sanatate 12,4 zile anual. In 2007, s-au pierdut astfel nici mai mult nici mai putin decat 437,7 milioane de zile de munca, echivalentul a 40 de miliarde de euro. Din totalul acestor zile, 23,7% au fost puse pe seama afectiunilor musculo-scheletice. De multe ori, principalul vinovat pentru aceasta situatie ingrijoratoare este chiar scaunul pe care stam.
Stim bine ca miscarea este indispensabila pentru un bun metabolism al muschilor si al discurilor intervertebrale. Desi poate parea ciudat, corpul nostru trebuie sa fie in miscare chiar si atunci cand stam pe scaun. Tocmai de aceea, cei mai importanti producatori de scaune ergonomice propun o abordare dinamica a statului pe scaun, bazata pe miscarea sincronizata a spatarului si a sezutului. Brandul german Dauphin, importat in Romania de compania noastra, Hansen Office Design, le propune celor care petrec mult timp pe scaun solutii inteligente prin care problemele legate de pozitiile deficitare pot fi prevenite. Printre aceste solutii se numara si sistemele adaptate activitatilor, pozitiilor si comportamentului specifice la masa de lucru, integrate in scaunele ergonomice pe care Dauphin le produce.
Un astfel de mecanism brevetat este Daumatic, de care dispune modelul de scaune ergonomice Lordo. Sezutul si spatarul urmeaza automat si simultan miscarile utilizatorului, contrapresiunea spatarului se ajusteaza automat la greutatea utilizatorului, iar unghiul de inclinare a spatarului poate fi fixat in cinci pozitii. Odata ajustat la greutatea corpului, modelul conceput de designerul Martin Ballendat asigura o pozitie echilibrata, auto-dinamica, indiferent de miscarea efectuata. Lordo dispune si de asa-numitul Auto-Glide-System, mecanismul de reglare inteligenta a adancimii sezutului, pentru confort maxim indiferent ca utilizatorul este mai inalt sau mai scund.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy