Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Hofigal Despre bolile psihosomatice, la Martea Sanatatii


Despre bolile psihosomatice, la Martea Sanatatii

Email Imprimare

Drogheria cu produse naturale Sanatatea a gazduit, ieri dupa-amiaza, o noua intalnire din seria Martea Sanatatii. De aceasta data, tema centrala a intalnirii au reprezentat-o bolile psihosomatice, pe care doamna Camelia Anca Baciu, psiholog, ne-a ajutat sa le intelegem mai bine. Asa cum ne-a obisnuit, doamna Liliana Simion, farmacist-sef, le-a rasfatat pe doamne cu o noua reteta de frumusete naturala, pe baza de... capsuni. Un adevarat deliciu!

Ce inseamna conceptul de boala psihosomatica? Prin ce se deosebesc aceste afectiuni de celelalte? Cum se trateaza? La toate aceste intrebari si la multe altele a raspuns doamna psiholog Camelia Anca Baciu. Este bine de stiut ca orice suferinta fizica are rezonanta asupra psihicului si sunt situatii cand procesul invers este si el valabil. Pana acum, cauzele fizice ale bolilor nu s-au putut delimita strict de cauzele psihice. De altfel, cel putin 70% dintre boli au drept cauza anxietatea sau stresul. In aceste conditii, investigatiile medicale ar trebui sa mearga in paralel cu demersurile psihoterapeutice. Probabil ca fiecare medic de familie s-a intalnit cu pacienti care acuzau suferinte acute ce nu puteau fi insa diagnosticate prin investigatii medicale sau consulturi de specialitate. Oricate eforturi ar face medicul, un astfel de pacient, usor de recunoscut dupa dosarul plin de analize si investigatii, pe care il are mereu cu sine, pleaca nemultumit, cauta o alta opinie si incepe sa creada ca are o boala deosebita, greu de depistat. La acesti pacienti, cauza ar putea fi de natura psihica si, odata depistata si inteleasa de pacient, simptomele clinice dispar treptat. In psihologia individuala, pacientul este cel care selecteaza, inconstient si subiectiv, organul care sufera: un organ inferior din punct de vedere genetic, unul preluat din istoria familiei (ai mei toti sunt alergici, parintii sunt cardiaci) sau un organ cu o valoare simbolica pentru pacient (de exemplu, problemele cu inima arata dezamagirea in dragoste, in timp ce cancerul la san poate fi expresia pierderii rolului de mama la mijlocul vietii). Se poate si ca organul sa fie ales doar pentru ca e la moda. Asa cum, odinioara, la moda erau migrenele si colonul iritabil, astazi sunt "in voga" tulburarile de alimentatie (bulimia, anorexia) si sindromul premenstrual.
Inferioritatea de organ este determinata, intre altele, de descurajare si de lipsa educatiei in spiritul cooperarii, a interesului social. Alfred Adler, parintele psihologiei individuale, numea aceste tulburari jargonul organelor, pentru ca organele ne transmit anumite mesaje: de exemplu, durerea de spate s-ar traduce ca Lasa-ma in pace sau Sunt coplesit de o asa povara, alergiile vorbesc despre sensibilitate, imprudenta si toleranta ajunsa la limita, in timp ce obezitatea este expresia unei bariere pe care pacientul o ridica intre el si cei din jur. Cand se lucreaza cu un astfel de bolnav, mai intai trebuie identificata cauza afectiunii. Cand investigatiile clinice sau tratamentele nu dau rezultate, medicii se pot gandi si la mesajele psihice date de organe. Ar fi bine ca, in astfel de cazuri, sa se investigheze cauzele psihologice, pentru a se afla ce anume se intampla in viata pacientului atunci cand au aparut durerile. Aici intervine psihologul, care l-ar putea ajuta pe pacient sa-si rezolve problema intr-o singura sedinta.
A doua parte a intalnirii a fost consacrata frumusetii, doamna Liliana Simion pregatind o masca antirid, cu galbenus, capsuni si iaurt. Ca sa va oferiti acest rasfat la dumneavoastra acasa, aveti nevoie de un galbenus, doua capsuni pasate si o lingura de iaurt, care se amesteca pana se omogenizeaza. Compozitia se aplica pe fata si pe gat si se mentine timp de 20 de minute.


Va asteptam cu drag si cu teme la fel de interesante la urmatoarea intalnire Martea Sanatatii, care va avea loc pe 5 iunie, de la ora 16.00, tot la Drogheria cu produse naturale Sanatatea (strada Atelierului, nr. 22, Bucuresti).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy