Retete islandeze la sfarsit de an

Imprimare

Kleina sau Kleinur este o reteta ce se bucura de mare succes in randul locuitorilor Islandei de cel putin doua secole. Pregatita, odinioara, in casa, Kleina este servita astazi la Cafe Paris, din piata Austurvollur din Reykjavik, dar si in mai toate patiseriile de pe teritoriul Islandei, numarandu-se printre delicatesele cele mai apreciate de turisti.

In cultura scandinava, de Kleina se leaga si un amuzant obicei de Craciun, un joc cu doi protagonisti si, neaparat, o multime entuziasta, care sa se bucure de "spectacol": o gogoasa Kleina este agatata de o sfoara deasupra usii de la intrarea in casa, la exterior, printr-o crapatura. Persoana de-afara trebuie sa muste din gogoasa pentru a o desprinde de sfoara, dar nu are voie sa-si foloseasca decat gura, nu si mainile. Succesul depinde si de miscarile persoanei aflate de partea cealalta a usii, care trage de capatul liber al sforii.
Daca doriti sa va surprindeti prietenii cu ceva original la masa festiva de Anul Nou, iata, in cele ce urmeaza, cum puteti pregati, la dumneavoastra acasa, reteta islandeza de Kleina. Aveti nevoie de 200 grame de margarina, 250 grame de zahar, 2 oua, 1 kilogram de faina, 2 lingurite de praf de copt, 1 lingurita de bicarbonat, ½ litru de lapte, 4 pliculete de zahar vanilat, 1 litru de ulei. Se amesteca mai intai faina cu zaharul, praful de copt, zaharul vanilat si bicarbonatul. Adaugati apoi margarina, ouale si laptele, continuand sa amestecati pana cand aluatul se incheaga si se dezlipeste usor de pe suprafata de lucru. Impartiti aluatul in opt. Intindeti-l si taiati-l in fasii late de 3 centimetri. Taiati pe diagonala fasiile pentru a obtine bucati lungi de aproximativ 8 centimetri. Faceti o gaura in mijlocul fiecareia dintre cele opt bucati de aluat in forma de romb. Trageti usor de unul din capete prin gaura din mijloc, pentru a obtine o impletitura. Prajiti gogosile in uleiul incins pana prind o culoare galben-auriu.
O alta reteta islandeza, apetisanta si gustoasa, este Rugbraua, o specialitate de paine pe baza de faina de secara. La Rugbraua se foloseste fie numai faina de secara, fie faina de secara amestecata cu faina obisnuita sau cu faina integrala. In Islanda, se face si asa-numita seytt rugbraua, adica, in traducere, paine de secara fiarta, pentru ca, in unele retete traditionale, painea chiar se fierbe, nu se coace. Aceasta specialitate de paine, cu o crusta de culoare maro inchis, grea si destul de dulce, este pregatita in cuptor, intr-un vas inchis, la foc mic. Ce este cu totul specific Islandei este modul de preparare a unui alt sortiment de Rugbraua, Hverabraua. In acest caz, painea de secara se "coace" intr-o groapa dintr-o zona cu izvoare geotermale. Painea poate sta in cuptorul natural pana la 24 de ore, in functie de caldura degajata de izvorul geotermal.
Insa Rugbraua poate fi pregatita, evident, si in cuptorul de acasa. Iata cum:
Ingredientele de care aveti nevoie sunt 4 cani de faina de secara, 2 cani de faina integrala, 1 litru de lapte batut, aproximativ 500 grame de sirop, 3 linguri de sare si 3 linguri de bicarbonat. Amestecati toate ingredientele. Ungeti cu unt peretii vasului in care coaceti painea. Asezati painea in vas si acoperiti vasul cu un capac. Coaceti painea in cuptorul incins la 100 grade.
Pentru a va convinge de gustul cu adevarat savuros al retetelor islandeze nu va ramane decat sa le incercati si dumneavoastra. Pofta buna!
Lysi este un brand care sustine traditia. Uleiul de peste pur este un preparat traditional islandez ale carui proprietati benefice sunt dovedite de secole. Aliment si remediu natural cu efect garantat, uleiul de peste le servea islandezilor, odinioara, si ca sursa naturala de lumina, pentru aprinderea lampilor. Sa nu uitam ca Lysi, inseamna, in limba islandeza, lumina, un cuvant atat de drag islandezilor in iernile polare ce par, adesea, nesfarsite. (Foto: Wikipedia)


www.mexes.com.ua/
http://www.mexes.com.ua