Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Iwostin Transpiratia, un rau necesar


Transpiratia, un rau necesar

Email Imprimare

Ne-am putea intreba ce rost are transpiratia, daca tot este neplacuta? Organismul nostru se foloseste de transpiratie pentru a evita o supraincalzire excesiva. Aceasta evaporare latenta reduce rapid temperatura corpului, ajutandu-ne sa mentinem sanatatea celulelor. Hidratarea corespunzatoare si deodorantele potrivite sunt posibilele solutii la o problema pe care o avem cu totii.

In societatea actuala, multa lume practica un sport, fie ca amatori, pentru a-si intretine forma fizica, sau ca profesionisti. Activitatea fizica mareste temperatura corpului, expunandu-l la problema transpiratiei.
Atunci cand depunem efort fizic, organismul foloseste nutrienti, pe care ii transforma in energia de care are nevoie si in caldura. Aceasta caldura se acumuleaza si face ca temperatura corporala sa creasca. Ca sa nu depaseasca limita normala de 37,2 grade, corpul efectueaza un proces de termoreglare: transpiratia. Vaporii de apa ce vin de la glandele sudoripare sunt eliminati prin porii de la suprafata epidermei. Se evita astfel o supraincalzire periculoasa, care ar fi putut cauza modificari la nivelul celulelor pielii.
Secretia sudorala depinde de influxurile nervoase primite de la creier, mai exact de la hipotalamus, care joaca rolul de termostat. Secretia se face la nivelul glandelor sudoripare. Glandele exocrine produc o transpiratie ce contine 99% apa (provenind din cei 2-3 litri de apa pe care organismul nostru ii pastreaza ca rezerva) si 1% saruri minerale. Sudoarea, incolora, se elimina la nivelul palmelor, al subratului, al fruntii si al pieptului. Mirosul neplacut este dat de microbii care descompun transpiratia.
Transpiratia cauzata de stres functioneaza dupa acelasi tipar, in acest caz fiind vorba despre o hiperactivitate a sistemului nervos simpatic, ale carui reflexe sudorale sunt actionate de un centru nervos cortical.
Transpiratia depinde, in mare masura, de conditii externe de tipul temperatura, viteza de circulatie a aerului si altele. In timpul unei activitati fizice moderate, precum mersul pe jos, pierderea de lichide prin transpiratie poate atinge 500 de mililitri pe ora la o temperatura de 20-22 de grade. Un alergator in proba de maraton pierde cam 2 litri de lichide pe ora si chiar mai mult daca temperatura este foarte ridicata.
Cand vorbim de transpiratie, rehidratarea este indispensabila, mai ales ca, prin pierderea de lichide, se declanseaza setea. Unii medici recomanda chiar sa bem 100-120 de mililitri de apa la temperatura camerei la fiecare 20 de minute.
Modul cel mai eficient de a elimina transpiratia dupa un efort fizic este, bineinteles, sa facem un dus caldut si sa ne spalam cu un sapun antiseptic. Produsele cele mai folosite pentru a scapa de efectele neplacute ale transpiratiei sunt deodorantele, care reduc atat fluxul sudoral, cat si mirosurile. Compania noastra, Nepentes, a creat gama Iwostin Aspiria, destinata problemelor legate de transpiratie. Spray-ul uscat Iwostin Aspiria este deodorantul care nu ar trebui sa lipseasca din trusa dumneavoastra de ingrijire zilnica. Ingredientele sale active limiteaza eliminarea transpiratiei, descompunand lipoproteinele responsabile de aparitia mirosului neplacut. Antiperspirantul roll-on Iwostin Aspiria este ideal pentru hidratarea zilnica a pielii din zona axilara, conferind o senzatie de confort si prospetime. Produsele din gama Iwostin Aspiria nu contin alcool si nu irita pielea, avand, totodata, un miros placut. In plus, antiperspirantul roll-on se potriveste tuturor tipurilor de piele. Urmele albe de pe haine vor fi si ele doar o amintire.


 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy