Joi, 28 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Iwostin Ce trebuie sa mai stim despre melanina


Ce trebuie sa mai stim despre melanina

Email Imprimare

Melanina este o substanta esentiala pentru protectia noastra. Ea reprezinta un pigment brun prezent atat in piele, cat si in par si in membranele ochiului. Ea determina culoarea pielii si a parului si da irisului nuante intunecate. In absenta ei, devin vizibile straturile profunde ale irisului, de culoare albastra. Melanina determina astfel, in mare masura, expresivitatea privirii si look-ului nostru.
In piele repartitia melaninei nu este uniforma, in conditii normale suprafetele perigenitale, areolele mamare sau pleoapele continand mai mult pigment. La nivelul epidermei, melanina este produsa de melanocite, celule specializate, care reprezinta aproximativ o zecime din numarul de celule bazale, si migreaza apoi, prin ramurile melanocite, catre restul celulelor epidermice sub forma de granule. Melanina este sintetizata din tirozina, sub influenta unei enzime numita tirozinaza. Un rol important il joaca insa si betacarotenul, capabil sa stimuleze sinteza melaninei. In acelasi timp, studii din cadrul Universitatii Harvard sunt de natura sa determine modul in care s-ar putea realiza un control enzimatic al procesului de creare al melaninei, astfel incat sa te poti bronza si fara expunere la radiatia ultravioleta.

Prin degradarea granulelor de melanina ia nastere un pigment derivat, melanoidul, care prezinta o dispunere difuza. Cantitatea de melanina, pe care sunt capabile sa o produca celulele melanocite, este determinata genetic, dar cantitatea efectiv produsa la un anumit moment depinde si de expunerea la soare, radiatia ultravioleta de tip UVB, fiind cea care declanseaza propriu-zis producerea melaninei. Rolul principal al melaninei este acela de a absorbi radiatia ultravioleta si a ne proteja astfel de efectele ei care pot fi extrem de neplacute, mergand de la arsurile solare si accelerarea procesului de imbatranire si pana la declansarea cancerului cutanat. Melanina nu este insa capabila sa ne asigure singura aceasta protectie astfel incat este absolut necesar sa ne protejam suplimentar, apeland la produse cosmetice de incredere, atat in ceea ce priveste ecranele solare, cat si hranirea si ingrijirea pielii. Din toate punctele de vedere, produsele Iwostin reprezinta alegerea ideala. (Foto: Stock.XCHNG)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy