Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :


Importanta dietei

Email Imprimare

Chiar daca la prima vedere poate sa para ciudat, pericolul iritatiilor de scutec depinde in mare masura si de ceea ce mananca bebelusul. Fecalele pot sa difere de la un scaun la altul extrem de mult. (La fel si urina) Ele reprezinta un amestec complex, format din foarte multe substante chimice diferite. Tocmai de aceea mirosul, culoarea si consistenta lor pot sa varieze foarte mult. Dar ceea ce noi nu putem sesiza este variatia concentratiei acelor substante care produc iritatiile pielii micutului nostru. Or, compozitia chimica a fecalelor si a urinei depinde, in primul rand, de ceea ce el a mancat. Dar, in egala masura, si de cum a functionat digestia. Aceasta depinde insa tot de corecta lui alimentatie. Factori aparent nevinovati pot avea efecte extrem de neplacute. De exemplu, schimbarea tipului de lapte. Unul dintre momentele cele mai delicate il reprezinta trecerea de la alaptare la alte tipuri de alimente, iar apoi introducerea in alimentatie a alimentelor solide. Schimbarea alimentatiei poate perturba de multe ori chiar digestia unui adult, daramite pe cea a unui bebelus!
Digestia depinde in primul rand de enzimele digestive, care au un rol esential in transformarea alimentelor pentru o mai buna asimilare de catre organism. Ele actioneaza ca niste catalizatori, avand capacitatea de a determina o reactie chimica complexa, fara ca sa fie alterate sau distruse, insa pot fi distruse de diferiti factori, iar, in absenta lor, digestia va fi grav afectata. Exista doua tipuri de enzime. Cele endogene - sub forma de fermenti secretati de glandele digestive - si cele exogene - care trebuie procurate prin intermediul alimentatiei. Echilibrul acestor factori se realizeaza incet, pe parcursul primilor ani de viata. Tocmai de aceea, digestia bebelusului este dificila, acesta fiind extrem de sensibil la alimentatie.
Orice perturbare a digestiei are prin urmare si schimbarea compozitiei chimice a fecalelor si a urinei, acestea putand deveni extrem de agresive, producand rapid iritarea si inflamarea tesutului. Iritatiile de scutec vor aparea in astfel de situatii mult mai rapid si vor prezenta o evolutie mult mai agresiva. Tocmai de aceea este esential ca in permanenta pielea bebelusului sa fie protejata cu un strat fin de Sudocrem. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy