Ingredientul minune din ceaiul verde

Imprimare

Secretul din spatele ceaiului verde este bogatia sa in polifenoli, mai ales in epigalocatehin galat (EGCG), un antioxidant foarte puternic. Acesta nu numai ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, ci le si anihileaza, fara sa afecteze tesutul sanatos. De asemenea, EGCG este eficient in reducerea nivelului de colesterol rau din sange si a riscului de formare de cheaguri sangvine.

Cercetarile recente au pus in legatura efectele consumului de ceai verde cu asa-numitul paradox francez. Ani de zile, cercetatorii nu au putut sa-si explice cum reusesc francezii sa aiba o rata mai scazuta de incidenta a bolilor cardiace decat americanii, desi alimentatia lor nu duce lipsa de grasimi. Raspunsul se pare ca sta in vinul rosu, care contine resveratrol, un polifenol care diminueaza efectele daunatoare asociate fumatului si unui regim alimentar bogat in grasimi. In 1997, cercetatorii de la Universitatea din Kansas au stabilit ca EGCG este de doua ori mai puternic decat resveratrolul, ceea ce ar explica de ce rata deceselor cauzate de afectiunile cardiace este mai scazuta in randul japonezilor, cu toate ca aproape 75% dintre ei sunt fumatori.
Desi atat ceaiul verde, cat si cel negru si ceaiul oolong sunt obtinute din frunzele aceluiasi arbore, Camellia sinensis, cele trei mari tipuri de ceai nu au aceleasi proprietati. Ceea ce distinge ceaiul verde de celelalte sortimente de ceai este felul in care e procesat. Dupa ce sunt culese, frunzele de ceai verde sunt trecute prin abur sau torefiate, apoi sunt uscate si rulate, impiedicandu-se astfel fermentarea lor. Isi pastreaza, in acest fel, nu numai parfumul, aromele naturale si culoarea verde initiala, ci si proprietatile, datorate faptului ca EGCG nu se oxideaza.
Epigalocatehin galat este unul dintre componentele active care confera ceaiului verde actiunea atat de benefica asupra sanatatii. Este un antioxidant care se gaseste doar in ceaiul verde, pentru ca ceaiul negru pierde acest polifenol prin procesul de fermentare. Studiile au demonstrat ca ceaiul verde isi datoreaza proprietatile uimitoare celor patru catehine pe care le contine, dintre care EGCG este cea mai puternica. Catehinele, un tip de molecule din familia flavonoidelor, sunt atat de eficiente pentru ca se pot atasa de proteine, impiedicand bacteriile si virusurile sa se lipeasca de peretii celulelor. Se pare ca o cana cu ceai verde ne poate oferi mai multi antioxidanti decat o portie de morcovi, broccoli sau spanac, fiind ideal pentru a ne apara organismul de actiunea radicalilor liberi.
Poate ca singurul dezavantaj al ceaiului verde este gustul sau amarui, care pe multi ii poate descuraja. Daca nu va place sa beti ceai verde, puteti sa va bucurati, totusi, de proprietatile sale cu ajutorul suplimentelor alimentare care contin extract de ceai verde. Un astfel de supliment este Bio-CLA Booster, conceput de compania noastra, Pharma Nord, ca un aliat de nadejde mai ales pentru aceia dintre dumneavoastra care tin un regim de slabire. Imbinand actiunea acidului linoleic conjugat cu extractul de ceai verde, Bio-CLA Booster imbunatateste arderea depozitelor de grasime din corp si consolideaza, in acelasi timp, structura musculara. (Foto: Stock.XCHNG)





 

www.avtokum.com/
http://sunglass4you.com.ua