Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Pharma Nord O coenzima a eficientei


O coenzima a eficientei

Email Imprimare

Nu cred in produse miraculoase. Organismul nostru are nevoie pentru a functiona normal de extrem de multe principii diferite. Excesul sau carenta oricaruia dintre ele ne poate afecta grav starea de sanatate si calitatea vietii. Ce este benefic pentru unul s-ar putea sa nu-l ajute pe altul sau chiar sa-i faca rau. Dar viata moderna induce o serie intreaga de carente ce devin evidente la mereu mai multe persoane. O astfel de carenta este si cea referitoare la coenzima Q10, despre care am citit si eu destul de mult. Descoperita in 1957 de Frederick Crane, aceasta substanta asemanatoare unei vitamine este indispensabila vietii noastre, ea jucand un rol esential la nivelul fiecarei celule din organismul nostru in producerea de energie, proces pentru descoperirea caruia Peter D. Mitchel a primit premiul Nobel in 1978. Dar ea reprezinta in acelasi timp un important antioxidant si un stimulator al sistemului imunitar, asigurandu-ne nivele ridicate ale anticorpilor si activarea macrofagelor si a limfocitelor T, conferindu-ne astfel o rezistenta crescuta la infectii. Dar studiile recente intreprinse, atat pe animale, cat si pe oameni, au reliefat o scadere periculoasa a nivelului de Q10 in organism. Iar aceasta scadere este asociata cu cresterea incidentei unui mare numar de boli. Organismul isi poate sintetiza si singur coenzima Q10, dar acest proces ce se desfasoara in 17 pasi este extrem de fragil si de vulnerabil. Necesarul de Q10 ni-l putem asigura si din alimentatie, in special din pestii oceanici grasi, precum somonul si tonul, dar si din ficat si din cereale. Dar, asa dupa cum se vede, alimentatia moderna nu ne mai asigura nici ea acest necesar. Nu trebuie sa neglijam nici faptul ca stresul, oboseala excesiva si starile de soc conduc la un consum exagerat de coenzima Q10 si astfel la inducerea unui deficit care poate sta la baza instalarii unui mare numar de afectiuni.

Cum, in cazul dozelor prescrise, coenzima Q10 nu conduce la efecte secundare cred ca este bine de apelat la o cura de doua luni pentru a urmari singuri eventualele ameliorari ale starii noastre de sanatate. Este necesara o cura prelungita, deoarece efectele nu se vad decat dupa mai multe saptamani. Trebuie totusi stiut ca administrata seara poate conduce uneori la usoare insomnii. In primul rand, asteptam de la coenzima Q10 sa ne ajute sa depasim mai usor starile de oboseala, sa obtinem o conditie fizica mai robusta, cu performante sportive mai bune. Apoi nu este de neglijat faptul ca ea contribuie la intarzierea procesului de imbatranire, jucand un rol important in pastrarea elasticitatii si aspectului placut al pielii. Dar ea joacsa un rol important si in sustinrea sistemului cardiovascular si al activitatii hepatice, in tratarea afectiunilor Alzheimer si Parkinson, dar si al distrofiei musculare si, nu in ultimul rand, in cresterea fertilitatii.
In mod cert, nu putem uita rolul important in imbunatatirea functionarii sistemului imunitar cu efecte vizibile inclusiv in cazul infectiilor cronice, atat bacteriene, cat si virale. Pentru sustinerea generala a organismului se recomanda in general doze de 30-50 de miligrame pe zi, ce pot merge pana la 100-200 de miligrame. In cazuri severe, cum ar fi tumorile maligne, dozele eficiente sunt insa mult mai mari, plasandu-se la 300-400 de miligrame. La doze mari pot aparea insa usoare efecte laxative, insomnii, iritabilitate, cefalee, sensibilitate la lumina si o usoara crestere a nivelului enzimelor hepatice, dar fara a se evidentia o toxicitate hepatica propriu-zisa si oricum numai la doze de peste 300 de miligrame pe zi. Lasand insa problemele severe deoparte, cred ca este util sa avem grija si in cazul coenzimei Q10, la fel precum si in cazul celorlalte substante active indispensabile bunei functionari a organismului nostru, sa ne asiguram aportul necesar si sa preintampinam astfel carentele atat de periculoase induse de viata si de alimentatia moderna. (Consuela, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy