Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog Propolets Propolisul, un dar sfant


Propolisul, un dar sfant

Email Imprimare

Efectele benefice ale propolisului, precum si ale celorlalte produse apicole sunt cunoscute din timpuri stravechi. La fel si importanta lor pentru sanatatea si frumusetea oamenilor. Pentru multumirea si respectul oamenilor fata de albine si de miraculoasele lor daruri, de propolis, laptisor de matca sau miere, stau marturie nenumaratele povesti, poezii si legende ce le-au fost dedicate de-a lungul timpului. Daca pentru egipteni albina era sfanta, pentru romani, ea reprezenta un simbol al curajului si al valorii, propolisul, el insusi, fiind tinut la mare pret. Astfel, Jupiter ar fi transformat-o pe frumoasa Melissa in albina doar pentru a produce miraculosul medicament.

Tot legendele ne povestesc cum, atunci cand mama sa Geea il ascundea pe Zeus, pe cand acesta era inca un mic copilas, de tatal sau, Chronos, albinele l-ar fi hranit cu miere. Conform unei alte legende, Melissa, una dintre preotesele zeitei Demeter, refuzand sa destainuie si celorlalte femei misterele in care fusese initiata, a fost omorata de catre acestea spre supararea lui Demeter, care a facut ca din trupul ei sa se nasca un roi de albine. Astfel, numele preotesei avea sa capete in greaca semnificatia de albina sau de miere. De altfel, miedul, bautura preferata a zeilor antici, hiperboreeni si mediteraneeni, era obtinut din miere.
Albina nu si-a pierdut mult timp conotatiile sacre. Ea a fost considerata asemeni unei calugarite, iar alegerea locului in care era stabilita prisaca se bucura de un ritual asemanator cu cel de stabilire a locului in care urma sa se ridice o noua biserica. La fel precum Stefan cel Mare, care a ridicat Manastirea Putna in locul in care a cazut sageata sa, pentru asezarea unei prisaci se tragea cu arcul sau se arunca cu toporul, cu piatra sau cu maciuca. De asemenea, nu oricine putea deveni prisacar. In vechime se considera ca acesta trebuie sa fie el insusi curat pentru a putea umbla cu albinele.
In Bucovina se obisnuieste ca primavara cand se scot stupii de la iernat sa fie stropiti cu agheasma de la Boboteaza. Legendele romanesti ne spun ca peste aceste atat de harnice si de minunate gaze ar stapani Zana Albinelor, cu trup de albina, cap de femeie si grai omenesc. In acelasi timp, apreciindu-li-se neprihanirea, in popor se spune ca s-au nascut din lacrimile Maicii Domnului si ca ar fi ocrotite de Sanziene, albinele fiind tare iubite de Dumnezeu. De altfel, se mai considera ca ele ar fi fost create de insasi Tatal Ceresc, care ar fi aruncat mici grauncioare peste flori.
Tot legendele romanesti, aducand un omagiu intelepciunii albinelor, plaseaza albina chiar la inceputul lumii, participand cu propriile ei sfaturi, alaturi de Dumnezeu, la crearea pamantului. Albinele fiind tare iubite de Dumnezeu, o veche vorba din popor ne spune ca:
Albina face miere,
Mierea se face ceara,
Ceara se face faclie,
Faclia se aprinde,
Raiul se deschide,
Maica Domnului in brate pe toti ne cuprinde
.
Si, mai  presus de toate, albina ne-a dat propolisul. Iar noi l-am luat si am creat Propolets, o adevarata binecuvantare menita sa ne scape de atat de nesuferitele raceli si viroze. (Foto: Stock.XCHNG)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy