Cum arata propolisul

Imprimare

Fiind constituit dintr-un amestec de materii rasinoase si balsamuri, ceara, uleiuri eterice si polen, propolisul isi schimba rapid consistenta in functie de temperatura. Astfel, la temperaturi scazute este solid si casant, incepand sa se inmoaie la temperaturi de peste 37 de grade Celsius, pentru ca apoi sa se topeasca la temperaturi cuprinse intre 70 si 120 de grade Celsius.
El reprezinta o masa eterogen rasinoasa, uneori compacta si ceroasa. Poate fi format din particule maleabile si aderente sau dintr-o masa granuloasa sau friabila si sfaramicioasa. Insa toate sortimentele, chiar si cele ceroase, devin friabile la temperaturi scazute, deja de la temperaturi de sub 15 grade Celsius. Dupa ce incep sa se inmoaie la temperaturi de peste 37 de grade, ajung - la temperaturi de peste 60 de grade pentru unele sorturi si de peste 80 de grade pentru altele - sa capete o consistenta specifica ce a facut ca propolisul sa fie cunoscut si sub denumirea de clei de albine.

Propolisul se bucura de un miros specific, complex, de natura balsamica, amintind de ceara, de miere si vanilie, putand varia insa foarte mult de la caz la caz. La ardere degaja un fum cu aroma de balsamuri si rasini de cea mai buna calitate. La randul lui, gustul este in general iute, arzator, variind insa si el extrem de mult. Dar poate ca nici o alta caracteristica nu variaza atat de mult precum culoarea. Astfel, propolisul provenind din zonele cu clima temperata are o culoare ce variaza de la brun deschis la brun inchis, putand avea uneori reflexe galben verzui. Dar mai spre nord, in apropierea cercului polar, precum in Finlanda, capata o culoare portocalie, in timp ce in zonele cu climat tropical si, de exemplu, in Australia, culoarea propolisului poate ajunge chiar pana la negru. In schimb, culoarea propolisului cubanez poate varia extrem de mult, de la rosu si brun pana la verde si  violet inchis. La randul lui, cel brazilian prezinta o culoare predominant verzuie, cu nuante de galben brun. Aceste variatii extrem de mari se datoreaza calitatilor diferite pe care i le confera specificul plantelor vizitate de albine.
Cum diferentele privesc inclusiv gustul si proprietatile terapeutice ale propolisului, o grija majora o acordam selectarii sortimentelor optime. Astfel, Propolets va garanteaza in permanenta acelasi gust si aceleasi beneficii terapeutice de care va veti convinge imediat ce il veti incerca. (Foto: Stock.XCHNG)

 

http://www.kssocium.com.ua/
http://www.mega-turnik.com.ua