Actiunea antimicrobiana

Imprimare

Flavonoizii prezenti in propolis prezinta si o importanta actiune antimicrobiana. De exemplu, in studiile lor, Grange si Davey au demonstrat nu numai faptul ca extractul etanolic de propolis inhiba dezvoltarea unor tulpini de Staphylococcus aureus, dar, mai mult decat atat, au evidentiat si eficacitatea extractului in cazul tulpinilor devenite rezistente la antibioticul methicillina. Rezultatul este important in special datorita faptului ca mereu mai multe tulpini devin rezistente chiar si la ultimele generatii de antibiotice. Dar propolisul este eficient si in inhibarea cocilor si bacililor grampozitivi. Printre compusii activi care conduc la aceste rezultate se numara si galancina, si asa-numitul CAPE, caffeic acid phenethyl ester. Cercetarile de laborator au demonstrat si faptul ca efectul fiecarei substante in parte este cu mult mai scazut, astfel incat se considera ca eficacitatea propolisului se bazeaza in primul rand pe efectul sinergetic al unui numar mai mare de compusi.

In acelasi timp, este esential modul de preparare al extractului de propolis. Astfel, rezultatele obtinute de Brumfit si colaboratorii sai au evidentiat faptul ca extractele obtinute in petrol sau in apa, la un pH intre 5 si 6, nu prezinta o activitate antibacteriana, in timp ce extractele obtinute in dimetilsulfoxid, in acetona sau cloroform si cele etanolice, la un pH intre 7 si 8, inhiba tulpinile de Candida albicans, Bacteroides subtilis si de Staphylococcus aureus. Alte studii au evidentiat actiunea antibacteriana asupra bacteriilor grampozitive, precum si actiunea antifungica, in special la nivelul pielii, si antiinflamatoare, atat in cazul unor inflamatii acute, cat si cronice.
Evident, de actiunea antimicrobiana a propolisului beneficiaza din plin si Propolets, mai ales ca la realizarea lui nu este folosit decat propolis de cea mai buna calitate special selectat. (Foto: Stock.XCHNG)

evakuator-servis.com
http://goodportal.com.ua/