Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :


Actiunea antivirala

Email Imprimare

Una dintre principalele proprietati ale propolisului o reprezinta tocmai actiunea lui antivirala. Dar aceasta este inca departe de a fi pe deplin inteleasa. Virusii constau dintr-o manta proteica in interiorul careia se afla nucleul care contine un acid nucleic de tip ADN sau ARN ce stocheaza informatia genetica periculoasa. Pentru ca aceasta sa devina activa este insa necesar ca mai intai mantaua proteica a virusului sa fie digerata. Aceasta actiune este intreprinsa de asa-numitii lizozomi, mici corpusculi sferici, veziculari, cu diametrul in jur de o jumatate de micron, care stocheaza peste 40 de enzime digestive. Rolul lizozomilor este de a distruge corpurile straine sau batrane ale celulei. Dar tot ei sunt cei care, digerand mantaua proteica a virusilor, elibereaza forta distructiva a acestora. Insa, in prezenta flavonoizilor, virusii nu pot penetra membrana lipidica a lizozomilor si astfel ei nu pot deveni activi.

In momentul de fata, rezultatele sunt absolut concludente din punct de vedere al eficacitatii a o serie intreaga de flavonoizi si in special a propolisului in inhibitia virala. Astfel, datorita propolisului, Propolets prezinta si el o actiune benefica, nu numai din punct de vedere al combaterii efectelor neplacute ale virozelor, dar si din punct de vedere al actiunii directe de inhibare a proliferarii virusilor.
Pentru specialisti, mentionam rezultatele studiilor intreprinse de Debiaggi si de colaboratorii sai, conform carora crizina si kaempferolul prezinta o puternica actiune de inhibare a replicarii virale intracelulare pentru toate tulpinile testate de virusi herpetic, adenovirus, cornavirus si rotarovirus. La randul lui, Amoros si echipa lui au evidentiat efectele sinergice ale mai multor grupe de flavonoizi precum glangina, kaempferolul si quercetina sau crizina, apigenina si tectocrizina. Este interesant faptul ca diferitele grupe de flavonoizi dezvolta actiuni sinergetice ce se bazeaza pe moduri diferite de actiune. Dar elucidarea completa a modului in care se produce in fiecare caz in parte inhibitia virala mai necesita inca cercetari suplimentare. (Foto: Stock.XCHNG)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy