Vineri, 29 Mar

Ultimele Titluri :


Fulgii de ovaz

Email Imprimare

Fulgii de ovaz sunt preferatii anglo-saxonilor pentru micul dejun, fiind consumati, amestecati cu lapte si zahar, in asa-numitul porridge. Nu e o intamplare! Fulgii de ovaz sunt cei mai hranitori dintre toate cerealele. Ovazul nu este insa o descoperire a zilelor noastre. Pretuit deja din Antichitate, era folosit pe vremea lui Hipocrate pentru o refacere rapida dupa bolile acute. Si aceasta pentru ca ovazul are proprietati energizante, reprezentand un aliment valoros, atat pentru copiii in crestere, cat si pentru persoanele cu astenie fizica sau intelectuala.
Fulgii de ovaz au cucerit lumea moderna pentru ca reprezinta forma cea mai placuta in care poate fi consumat ovazul. Un castron cu fulgi de ovaz reprezinta modul ideal in care poti sa incepi ziua. Masa de dimineata ar trebui sa ne ofere energia si substantele nutritive necesare pentru intreaga zi de munca. Este exact ceea ce fac fulgii de ovaz, acestia reprezentand o excelenta sursa de vitamine din complexul B, de vitamina E, de proteine si minerale, precum seleniu, cupru, fier, mangan, fosfor, calciu si magneziu, dar si fibre alimentare.
Datorita continutului de vitamine si de minerale, fulgii de ovaz reprezinta un tonic al sistemului nervos central, fiind indicati in starile de stres, astenie, insomnii, dureri de cap sau in cazul anemiilor, ei fiind recomandati in caz de suprasolicitare fizica sau intelectuala. Dar fulgii de ovaz reprezinta, in acelasi timp, un stimulent al tiroidei si o importanta arma de lupta impotriva sterilitatii si a impotentei. Ei reprezinta un factor benefic pentru intregul sistem cardiovascular, scazand riscurile de a dezvolta boli de inima si au o actiune specifica de reglare a tulburarilor de ritm cardiac. Fibrele din fulgii de ovaz sunt eficiente si impotriva degenerescentei maculare, principala cauza de orbire la varsta a treia.
In plus, fibrele solubile au capacitatea de a reduce in mod specific colesterolul nociv, fara a a diminua insa colesterolul benefic, iar cele insolubile joaca un rol important in prevenirea cancerului si in special al celui de colon. Tot fibrele incetinesc digestia amidonului, fiind benefice pentru diabetici deoarece evita astfel cresterea brusca a zaharului din sange ce poate apare dupa masa. In plus, stimuleaza digestia si au un usor efect diuretic si laxativ si de scadere a acidului uric, fiind benefici in modificari ale metabolismului lipidelor, in boli articulare, in guta. Dand o senzatie de satietate, sunt recomandati in cazul curelor de slabit si in regimul alimentar al diabeticilor, jucand un rol important si in eliminarea toxinelor din organism.
Dar fulgii de ovaz sunt, inainte de toate, un excelent remineralizant si fortifiant general, excelent in cazul suprasolicitarii nervoase si a stresului, putandu-ne asigura un excelent si extrem de sanatos mic dejun. Nu va ganditi la o masa monotona. Ii puteti consuma in nenumarate combinatii, cu sucuri de fructe, cu lapte sau iaurt, cu lapte de soia, ceai sau in alte combinatii. Nu ramane decat sa-i incercati pentru a va convinge singuri.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy