Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Semintele de dovleac, o comoara de substante bioactive


Semintele de dovleac, o comoara de substante bioactive

Email Imprimare

Semintele de dovleac reprezinta un adevarat concentrat de vitamine si de minerale, continand peste 50 de micro si macro elemente. Nu degeaba dietologii din Japonia le pun pe primul loc in tabelul produselor alimentare. Ele sunt bogate in acizi grasi, sanatosi, polinesaturati, ceea ce inseamna in primul rand in celebri Omega 3 si Omega 6. Ele ne pot asigura necesarul zilnic de magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru, zinc, calciu, mangan, dar si de vitamine precum A, E, F, B1, B2, C, D, K, P si PP. In acelasi timp, ele reprezinta o sursa pretioasa de proteine. Se bucura de un continut bogat in lecitina, rezine si enzime.

Semintele de dovleac contin insa si un important aminoacid, trytophan, pe care creierul il transforma in serotonina, actionand astfel ca un antidepresiv natural. Efectul este sustinut si de continutul de Omega 3. Se pot evita astfel atat de periculoasele efecte secundare ale medicamentelor antidepresive. Nu mai putin importanta este actiunea de temperare a starilor de furie si de nervozitate si combaterea insomniilor. Complexul de substante active din care face parte si vitamina E actioneaza ca un protector al sistemului nervos si un antioxidant care stimuleaza sistemul imunitar si, nu in ultimul rand, reprezinta un protector hepatic.
Continutul ridicat de zinc previne deficitul de testosteron la barbati. Deficitul de zinc, care se instaleaza progresiv, odata cu varsta, poate conduce la marirea prostatei, la formarea atat de periculosului dihydrotestosteron, dar si la dereglari sexuale precum impotenta. Intreaga viata sexuala, atat a barbatilor, cat si a femeilor, este stimulata printr-un intreg ansamblu de factori, semintele de dovleac potentand libidoul. Deficienta de zinc afecteaza de asemenea productia de sperma. Semintele de dovleac reechilibreaza si repotenteaza viata sexuala a barbatilor, dar si a femeilor. La aceasta revitalizare contribuie si aminoacidul myosin, prezent in semintele de dovleac si care joaca un rol esential in activitatea musculara si sexuala. Actiunea este intarita si de Omega 3 care reprezinta un precursor al prostaglandinei, o substanta de tip hormonal care joaca un rol cheie pentru sanatatea si apetitul sexual. Actiunea antidepresiva si de echilibrare nervoasa joaca si ea un rol important.
Dar actiunile benefice ale semintelor de dovleac sunt nenumarate. Astfel, ele imbunatatesc functionarea vezicii, previn osteoporoza si aparitia pietrelor la rinichi, scad colesterolul, previn afectiunile cardiovasculare si reprezinta un antiinflamator natural. Semintele de dovleac reprezinta si o excelenta sursa de magneziu, iar magneziul joaca un rol esential in organism. Astfel, el impiedica formarea calculilor biliari si renali, contribuie la formarea dintilor si a oaselor, ajuta la buna functionare a creierului si a muschiilor cardiaci, preintampinand atacul de cord, intareste rezistenta in fata infectiilor, regleaza temperatura corpului si intarzie imbatranirea. Semintele de dovleac desfunda efectiv vasele de sange, regleaza colesterolul, inclusiv datorita continutului ridicat de fitosteroli, stimuleaza activitatea rinichilor si echilibreaza sistemul glandular si nervos. Datorita efectului antiinflamator sunt benefice si in cazul artritei. Ele combat constipatia si balonarea. Dar inainte de toate ele reprezinta cel mai bun aliat impotriva prostatitei si a cancerului de prostata. Daca mai tineti cont si de gustul lor minunat e usor de inteles de ce ar trebui sa nu treaca nici o zi fara sa consumam macar 100 g de seminte de dovleac. Ele reprezinta intr-adevar o delicioasa sursa de sanatate.

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy