Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Semintele de dovleac, protectie in fata adenomului de prostata


Semintele de dovleac, protectie in fata adenomului de prostata

Email Imprimare

Adenomul de prostata reprezinta un pericol pentru orice barbat. In general apare dupa varsta de 35 de ani, in jur de 40 de ani manifestandu-se deja in cazul a aproximativ 20% dintre barbati, pentru ca la 60 de ani sa fie afectati in jur de 60-70%, iar la 80 de ani procentul sa creasca la 80-90%. Adenomul de prostata poate fi benign, noncanceros, dar poate aparea sau poate evolua si ca o tumoare canceroasa. Este important de stiut, cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer la barbati. El poate aparea deja dupa varsta de 35 de ani, dar dupa 50 de ani incidenta este mult mai mare, riscul crescand odata cu varsta. Acest risc depinde si de antecedentele inregistrate in familie, astfel ca in cazul in care tatal a suferit de cancer de prostata riscul poate fi de 2-3 ori mai mare, iar in cazul in care fratele a avut cancer de prostata riscul creste de aproximativ 5 ori, in timp ce prezenta in familie atat a cancerului de prostata, cat si a celui ovarian sau de san poate insemna un risc crescut de peste 6 ori. Dar acest grad de risc poate fi influentat de noi insine, prin modul nostru de viata.

Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si cercetatorii Institutului American de Cercetari asupra Cancerului au stabilit ca intre 35 si 60% dintre toate formele de cancer sunt legate de tipul de alimentatie,  iar cancerul de prostata este influentat intr-o masura covarsitoare de alimentatia noastra zilnica. Cu ajutorul ei putem preveni adenomul de prostata in general si cancerul de prostata in particular sau, dimpotriva, putem sa crestem riscul aparitiei acestora si sa le grabim apoi evolutia.
Prostata reprezinta un organ specific sexului masculin, plasat sub vezica urinara si care reprezinta rascrucea dintre calea genitala si cea urinara. Prin mijlocul prostatei trece uretra, cu alte cuvinte canalul prin care se elimina urina din vezica. In mod normal, prostata nu apasa asupra uretrei si urina poate fi eliminata usor, fara nici o dificultate, la intervale lungi de timp, jetul fiind puternic. La aparitia adenomului de prostata, aceasta creste in volum si incepe sa stranguleze uretra, astfel incat eliminarea urinei se realizeaza mereu mai greu, cu un jet mai slab, pana ce devine discontinuu si dureros. La limita, urinarea devine imposibila, vezica urinara se umfla si devine dureroasa si se impune o interventie de urgenta. Se introduce initial o sonda urinara, iar apoi se ajunge la operatie, respectiv la indepartarea prostatei. Aceasta evolutie severa poate fi evitata prin preventie si printr-o diagnosticare timpurie. Primele simptome constau in urinarea frecventa, in cantitati mici, inclusiv in timpul noptii, aparitia durerii in timpul urinarii, incontinenta urinara, forta scazuta a jetului si efort la urinare. De multe ori apar si complicatii sub forma de infectii la nivelul tractului uro-genital si sub forma de insuficienta renala progresiva. Se poate interveni prin mijloace chirurgicale sau prin diferite tratamente medicamentaose.
Prostata reactioneaza insa, in primul rand, la alimentatie. Astfel, trebuie redus cat se poate de mult consumul de cafea si de alcool si trebuie consumat zilnic un minim de 1,5 - 2 litri de lichide, dar nu seara. Exista apoi o serie inteaga de tratamente fitoterapeutice, dar care, la fel ca si cele medicamentoase, trebuie recomandate de catre medic, in functie de gravitatea afectiunii. Dar cel mai ieftin, mai simplu si mai placut mod de a preveni aparitia si a incetini evolutia adenomului si a cancerului de prostata il reprezinta consumul zilnic al semintelor de dovleac. In plus, se recomanda evitarea pe cat posibil a consumului de carne rosie, grasimi si produse lactate si, in general, evitarea excesului alimentar. Laptele poate fi inlocuit si cu lapte de soia. In schimb, este recomandat consumul de fructe si verdeturi, in special de rosii si de suc de rosii, asigurarea unui aport zilnic suficient de vitamina E si D, dar si de seleniu si zinc. Exercitiile fizice si pastrarea unei greutati corporale normale reprezinta o conditie extrem de importanta.
Semintele de dovleac reprezinta cel mai cunoscut leac popular impotriva afectiunilor de prostata. In acelasi timp, previn complicatiile, ele reprezentand si un important stimulent al activitatii renale, dar si un remediu eficient in cazul afectiunilor vezicii urinare. Extrem de important de stiut este si faptul ca semintele de dovleac sunt eficiente nu numai in prevenirea si tratarea adenomului de prostata, ci inclusiv a cancerului de prostata, ele fiind prescrise de altfel si impotriva altor forme de cancer. Cercetari recente au pus in evidenta faptul ca aparitia adenomului de prostata este cauzata de producerea de catre organism, in locul testosteronului, a unui hormon inrudit numit dihidrotestosteron, care stimuleaza cresterea in volum a prostatei. S-a demonstrat ca semintele de dovleac in special prin continutul lor bogat in zinc intervin si contracareaza acest dezechilibru hormonal. Este una dintre principalele cai de actiune ale semintelor de dovleac care au fost puse in evidenta de catre cercetatori. Dar semnintele de dovleac actioneaza prin mult mai multe mecanisme ce concura la contracararea adenomului si a cancerului de prostata. De aceea, nu ar trebui sa treaca nici o zi fara sa consumati seminte de dovleac. Ele reprezinta o placere, dar si o adevarata sursa de sanatate.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy