Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Povestea florii-soarelui


Povestea florii-soarelui

Email Imprimare

Floarea-soarelui era adorata in cadrul vechilor culturi incase si aztece si cu toate ca provine de pe continentul american, numele ei, Helianthus annuus, deriva din cuvintele grecesti Helios care inseamna soare si anthos care inseamna floare. Denumirea este justificata de faptul ca aceasta planta anuala are nevoie de foarte mult soare pentrua se putea dezvolta armonios. Astfel, tulpina ei se rasuceste in permanenta pentru a orienta imensa floare spre soare, permitandu-i astfel sa capteze un maxim din razele acestuia. Inrudita din punct de vedere biologic cu crizantema, gerbera, galbenelele si dalia, floarea-soarelui face parte din familia de plante Asteraceae.

Ea este una dintre primele plante cultivate pe continentul american acum mai bine de 5.000 de ani, atat ca hrana pur si simplu, cat si pentru continutul extrem de bogat in ulei. Erau folosite insa, in diferite scopuri, si radacinile si tulpina, inclusiv pentru a extrage diferiti pigmenti colorati. Radacina era folosita si pentru a trata intepaturile veninoase, iar uleiul extras din seminte era folosit si ca balsam pentru par. Frunzele erau si ele utilizate pentru tratarea unor boli precum bronsita si reumatismul, dar petalele de un galben stralucitor erau considerate otravitoare. Acum 3.000 de ani indienii din Arizona si New Mexico adaugau semintele macinate in mancare si paine, dar consumau si miezul semintelor ca atare. De altfel, floarea-soarelui a reprezentat principala hrana si pentru civilizatiile antice din America de Sud.
In Europa ea a fost adusa de exploratorii spanioli de-abia in secolul al XVI-lea, dar a fost cultivata initial doar ca planta decorativa. Astazi popularitatea ei este in plina crestere, atat datorita gustului atat de placut al semintelor si a calitatii uleiului extras din acestea, cat in special datorita valorii lor terapeutice evidentiate de mereu mai multe studii stiintifice ce aduc noi si noi probe in acest sens. Astfel, ea a devenit astazi un aliment apreciat in lumea intreaga, fiind cultivata in Franta, Spania, Italia, Europa de Est, Rusia, SUA, Argentina si India.
La noi, o putem considera deja o planta traditionala, atat pentru extragerea uleiului, cel mai consumat la noi, cat si pentru consumul de seminte pe care le apreciaza deopotriva copiii si adultii. Si este un lucru minunat, pentru ca semintele de floarea-soarelui reprezinta intr-adevar un exceptional izvor de sanatate. Este efectiv ca si cand soarele insusi s-ar revarsa, cu imensa lui forta de viata, ca un nesecat izvor de sanatate, peste cei care le consuma. Daca vreti sa va bucurati cu adevarat de intreaga lor savoare si forta terapeutica aveti nevoie de seminte de calitate. Le gasiti cu siguranta la SanoVita. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy