Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Semintele de floarea-soarelui, o adevarata bucurie


Semintele de floarea-soarelui, o adevarata bucurie

Email Imprimare

Semintele de floarea-soarelui reprezinta o adevarata traditie nationala. Se bucura de ele copiii,  se bucura microbistii,  se bucura tot romanul la iarba verde... Dar semintele de floarea-soarelui nu reprezinta doar un moment de relaxare, un pretext de visare si de regasire de sine. Ele reprezinta inainte de toate un aliment esential pentru organismul nostru, astfel ca nu e de mirare ca specialistii americani le considera un adevarat elixir de sanatate.

Astazi, suntem avertizati in fiecare zi sa ne ferim de grasimi. Dar organismul nostru nu se poate dispensa de grasimi, caci, daca unele sunt nocive, altele sunt indispensabile pentru sanatatea noastra. Mancarurile pe baza de grasimi sunt hranitoare, gustoase si dau o senzatie de satietate, facand in acelasi timp parte din alimentatia noastra traditionala. Grasimile rele insa obosesc intr-adevar ficatul si pancreasul si conduc la cresterea colesterolului. Trebuie sa facem insa diferenta intre grasimile bune si cele rele. Nocivi sunt acizii grasi saturati, care provin in special din alimentele de origine animala. Ele sunt responsabile de cresterea nivelului de colesterol din sange, ceea ce duce la degradarea starii vaselor de sange si, implicit, la cresterea riscului de infarct miocardic si de tromboza arteriala. Dar colesterolul este, in acelasi timp, indispensabil vietii. Din el organismul isi sintetizeaza sarurile biliare, hormonii sexuali si o serie intreaga de substante vitale pe baza carora asigura si sanatatea membranelor celulare. Exista insa doua tipuri de colesterol. Unul - nociv si altul - benefic. Intre ele trebuie pastrat un raport corect. Pentru aceasta organismul are nevoie de acizii grasi polinesaturati si mononesaturati, care se gasesc in vegetale si in grasimile de peste. O sursa ideala o reprezinta insa in primul rand semintele de floarea-soarelui. Ele reprezinta o gustare naturala, sanatoasa si energizanta, fiind pline de proteine, fibre, minerale, vitamine, fitochimicale si grasimi sanatoase.
In functie de aspectul cojii trebuie sa distingem intre semintele cu coaja neagra in totalitate, care sunt cunoscute drept seminte oleaginoase, bogate in ulei, si cele cu coaja dungata, cu un continut mult mai scazut in ulei.
Semintele de floarea-soarelui previn bolile cardiovasculare, previn formarea cheagurilor de sange, contracareaza cancerul de prostata, boala Alzheimer, infarctul  si bolile de inima, dar si bolile neurovasculare. Bogate in acizi grasi Omega 3, ele asigura si un aport important de magneziu mai ales atunci cand sunt adaugate la salate. Ele contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, imbunatesc vederea si reduc simptomele atat de neplacute ale artritei si astmului. In acelasi timp, ele ajuta la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni si la mentinerea elasticitatii tesuturilor. Nu mai putin importanta este contributia lor la regenerarea muschiului cardiac si la neutralizarea efectului substantelor cancerigene. Specialistii americani nu ezita sa recomande consumul de seminte de florea-soarelui tinand cont si de actiunea lor de scadere a colesterolului.
Daca mai tineti cont si de pronuntatul lor efect antistres si de stimularea unei stari de buna dispozitie este lesne de inteles de ce semintele de floarea-soarelui sunt recomandate pentru un consum zilnic. Nu ezitati niciodata sa mai rontaiti cateva semine si obisnuiti-va sa folositi cat mai mult aceste minunate daruri ale naturii in bucatarie. Majoritatea salatelor si multe mancaruri nu au decat de castigat din adaugarea catorva seminte de floarea-soarelui. Si nu uitati semintele de la SanoVita nu va vor dezamagi niciodata. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy