Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Semintele de susan, seminte de poveste


Semintele de susan, seminte de poveste

Email Imprimare

Semintele de susan sunt, probabil, unele dintre primele seminte oleaginoase cultivate de om, recunoscute din cele mai vechi timpuri ca avand efecte extraordinare pentru sanatate. Pentru proprietatile lor multiple, semintele de susan sunt astazi nelipsite din orice dieta sanatoasa.

Dintotdeauna, semintele de susan au jucat un rol deosebit de important in alimentatia omului, ele avand un efect extrem de benefic asupra memoriei si reducand riscul maladiei Alzheimer. Proprietatile antioxidante, descoperite mii de ani mai tarziu in susan, vin sa accentueze credintele vechilor popoare orientale, care ii atribuiau puteri magice. De-a lungul timpului, semintele de susan si-au castigat reputatia de aliment ce reda sau, dupa caz, mentine vitalitatea, contribuind la alungarea oboselii si a stresului.
In Antichitate, susanul era extrem de apreciat de babilonieni si asirieni, fapt care a si contribuit la raspandirea rapida a miraculoaselor seminte in Orientul Apropiat, Orientul Mijlociu, Asia Mica, Africa si in bazinul sudic al Marii Mediterane. Printre calitatile care au asigurat, inca de pe atunci, succesul susanului, se numara rezistenta sa la seceta si usurinta de a extrage uleiul din semintele acestuia. In plus, uleiul din seminte de susan era un ingredient pretios, mai ales datorita termenului de valabilitate indelungat, in aceste regiuni cu un climat secetos.
In lungile marsuri ale soldatilor romani spre diferitele colturi ale Imperiului Roman, semintele de susan nu le lipseau niciodata din ranita. Faceau din ele un fel de piure, pe care il asezonau cu chimion si il ungeau pe paine.
Pe continentul nord-american, susanul a fost introdus in epoca sclaviei negrilor. Chiar si astazi, in sudul Statelor Unite ale Americii, se prepara inca feluri de mancare pe baza de susan.
Uleiul din semintele de susan este frecvent folosit in bucataria asiatica. In Japonia, China si Coreea i se atribuie virtuti medicinale. Tot in aceste tari, uleiul se obtine nu numai din seminte proaspete de susan, ci si din seminte prajite, care ii confera un gust deosbit, extrem de apreciat. In Occident, uleiul din seminte de susan este folosit si la fabricarea sapunurilor si a produselor cosmetice.
Anual, in lume se recolteaza mai bine de 3 milioane de tone de seminte de susan, dintre care aproximativ 65% intra in productia de ulei. In prezent, cel mai mare cultivator de seminte de susan este China, urmata de India.
Semintele de susan sunt renumite pentru continutul unic de minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc si potasiu), dar si de vitamine: B, D, E si F. Proprietatile antiinflamatoare ale susanului se datoreaza continutului de cupru, semintele de susan fiind recomandate persoanelor care sufera de artrita reumatoida. Indirect, cuprul are o actiune benefica asupra elasticitatii incheieturilor si a oaselor. La randul sau, manganul intervine in metabolismul grasimilor si al carbohidratilor, contribuind si la mentinerea densitatii osoase. Calciul si zincul sunt doua minerale recunoscute pentru rolul lor in mentinerea sanatatii oaselor, de aceea semintele de susan sunt recomandate bolnavilor de osteoporoza. Tensiunea arteriala, insomniile si durerile de cap pot fi combatute cu ajutorul semintelor de susan, mai ales datorita continutului lor bogat in magneziu.
Consumate moderat, dar regulat, semintele de susan vor aduce organismului dumneavoastra aportul necesar de fibre. Din randul acestora, se disting lignanii, o componenta bioactiva care ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de cancer de colon si prostata. De asemenea, prin continutul de acizi polinesaturati, susanul contribuie la sanatatea inimii.
Pentru a va convinge de proprietatile exceptionale ale susanului, incercati semintele de susan oferite de compania noastra, SanoVita. Cu siguranta, dupa ce le-ati incercat o data, vor deveni nelipsite din bucataria dumneavoastra! Iar noi vom fi alaturi de dumneavoastra pentru a va dezvalui si cateva moduri in care le puteti folosi cu succes!

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy