Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Lintea, din nou la moda


Lintea, din nou la moda

Email Imprimare

Dupa ce, pentru mult timp, a fost data la o parte, in favoarea altor surate, lintea castiga din nou teren in bucataria europeana, ca urmare a interesului crescand acordat de consumatori alimentatiei sanatoase. Iata doar cateva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra: este una dintre leguminoasele cele mai usor de digerat, in amestec cu orez si legume alcatuieste un meniu vegetarian bogat in proteine si sarac in grasimi si are un continut exceptional de fibre alimentare.
Lintea face parte din alimentatia omului inca din preistorie, fiind una dintre primele leguminoase cultivate, in urma cu aproximativ noua milenii. Marturie stau vestigiile din acea epoca, descoperite in nordul Siriei, pe malurile Eufratului. Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, dupa cum indica frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea sau cele descoperite in Teba, datand din anul 2400 i.H. Nici asirienii nu erau straini de cultivarea lintei. Se pare ca lintea era cultivata chiar in vestitele gradini suspendate ale Babilonului, in secolul al VIII-lea i.H.

Treptat, culturile de linte s-au raspandit in Grecia, ajungand in Creta cu aproximativ 6000 de ani i.H. In Grecia antica, lintea era vazuta ca alimentul saracilor. De altfel, despre noii imbogatiti ai vremii se spunea, ironic, ca lintea nu mai era pe gustul lor...
De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de baza pentru populatiile din Orientul Apropiat, Africa de Nord si India, fiind introdusa in America in secolul al XVI-lea. Cu toate acestea, pe continentul nord-american culturile de linte nu s-au dezvoltat decat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astazi, principalul producator de linte la nivel mondial este India, urmata de Canada. Se pare ca, in ultimul deceniu, consumul de linte a crescut cu aproximativ 3% in fiecare an.

Lintea se numara printre leguminoasele cele mai mici. Leguminoasele sunt bogate in glucide si proteine, reprezentand o sursa excelenta de energie. Diverse studii au asociat consumul de leguminoase cu un control mai eficient al diabetului, dar si cu o reducere a riscului de afectiuni cardiovasculare si de cancer colorectal. De aceea, cercetatorii americani recomanda consumul de leguminoase de cateva ori pe saptamana.
Lintea este o sursa importanta de antioxidanti, compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor boli asociate imbatranirii. Studiile au demonstrat ca lintea este bogata in antioxidanti din familia flavonoidelor, precum catehinele si procianidinele, care ar fi de mare ajutor impotriva colesterolului rau. De asemenea, lintea are si un continut important de saponine, compusi naturali cu puternica actiune antioxidanta.
La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogata atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente. La randul lor, fibrele insolubile sunt eficiente in combaterea constipatiei, prin usurarea tranzitului intestinal.
Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. In plus, fosforul contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin. La randul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru formarea globulelor rosii in sange. Zincul intra in reactiile imunitare, contribuie la fabricarea materialului genetic si la dezvoltarea fatului, asigura o buna perceptie a gustului si accelereaza cicatrizarea ranilor. Magneziul participa la formarea proteinelor, intra in actiunile enzimatice si intareste sistemul imunitar.
Pe langa minerale, lintea se mai remarca si prin continutul important de vitamine, in special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, joaca un rol major in producerea materialului genetic de tip ADN si ARN, in buna functionare a sistemului nervos si a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor insarcinate, pentru ca ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului.

Verde, rosie, bruna, blonda, mare, medie sau mica, lintea exista in diverse sortimente ce raspund exigentelor specifice ale consumatorilor. Avantajul lintei fata de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesita un timp mai redus de pregatire (intre 20 si 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentatie sunt lintea verde si cea rosie, care isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii. Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate de linte. In schimb, lintea rosie este cel mai rar sortiment, cultivat aproape in intregime in regiunea Champagne, din Franta.
Inainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasa cu atentie si spalata. Se poate lasa la inmuiat peste noapte, intr-o cantitate de apa de 3 ori mai mare decat cea de linte. Boabele care plutesc se indeparteaza. Pentru a elimina efectul de flatulenta pe care l-ar putea produce, se lasa la inmuiat timp de 8 ore, dupa care apa se arunca, iar lintea se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata. Consumata in salata, in amestec cu legume bogate in vitamina C, precum rosii, ardei sau broccoli, lintea isi sporeste proprietatile nutritive, iar fierul pe care il contine este absorbit mult mai usor. Extrem de usor de pregatit este si supa de linte: lintea se fierbe, impreuna cu legumele preferate, ca pentru orice supa, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adauga putin chimen sau coriandru.

Va puteti convinge de proprietatile exceptionale ale lintei si de gustul savuros al mancarurilor pe baza de linte incercand si dumneavoastra lintea verde si cea rosie, de la SanoVita!
Pret: linte rosie - 6,75 lei, linte verde - 6,43 lei.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy