Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Ce ar trebui sa stim despre merisor


Ce ar trebui sa stim despre merisor

Email Imprimare

Alaturi de afine, fructele de merisor sunt printre cele mai sanatoase fructe de padure. Frunzele si fructele de merisor sunt bogate in substante antiinfectioase, precum vitamina C, care le confera proprietati curative imbatabile. Fie ca sunt consumate proaspete sau uscate, sub forma de compot sau sirop, fie ca sunt administrate sub forma de infuzie, tinctura sau comprimate, fructele si frunzele de merisor sunt o mina de sanatate pe care nu aveti voie sa o ocoliti.

Merisorul (Vaccinum vitis idaea) este un mic arbust cu frunzele mereu verzi si florile de culoare alba sau rosie, care creste in zonele muntoase de la noi, in general la marginea padurii. Natura a inzestrat merisorul cu o incredibila capacitate de rezistenta la conditiile extreme. Astfel, micul arbust rezista la geruri de pana la -40 de grade si la vanturi puternice. Ca sa faca fata la vicisitudinile naturii, merisorul si-a dezvoltat, in timp, un sistem de aparare extrem de puternic, care il ajuta sa lupte impotriva aproape oricarei boli cauzate de bacterii, virusi sau fungi.
Foarte bogate in tanini (substante antibacteriene si antimicotice) si in flavonoide (substante cu efect antioxidant), frunzele merisorului sunt mereu verzi. Recoltarea lor se face tot timpul anului, insa efectul lor este mult mai puternic daca sunt recoltate inainte si dupa fructificare (la sfarsitul primaverii si la inceputul toamnei). Datorita efectului lor antibacterian, antiviral si antimicotic, frunzele de merisor sunt utile in tratarea tuturor formelor de infectii reno-urinare. Fructele de merisor sunt asemanatoare, ca forma, afinelor, insa difera de acestea sub aspectul culorii: la inceput, de o nuanta albicioasa, ele devin treptat rosii. Se pot consuma ca atare sau se pot conserva, de exemplu intr-un borcan cu apa, la temperatura de 10-18 grade. Isi pastreaza astfel proprietatile timp de aproximativ un an, deoarece contin benzoati, substantele naturale care sunt varianta netoxica a aditivului E 211 (benzoatul de sodiu).
Timp de secole, merisorul a fost folosit profilactic in regiunile nordice, in tari precum Suedia, Finlanda sau Rusia, unde clima aspra nu permitea cresterea si, implicit, consumul altor prea multe fructe. Si-a dovedit astfel eficienta in tratarea infectiilor renale, intestinale si gastrice. Rezultatele unui studiu facut in Finlanda, pe 150 de femei care sufereau de cistita recidivanta, au demonstrat ca merisorul duce la o reducere semnificativa a incidentei cistitelor bacteriene, daca este administrat de 5 ori pe saptamana, vreme de cel putin 3 luni. Un alt studiu, de aceasta data american, a aratat ca extractul din fructe de merisor si consumul a minimum 2 litri de apa pe zi reduce cu pana la 60% riscul aparitiei diferitelor tipuri de litiaza renala, datorita efectului diuretic si antiinflamator renal al fructelor de merisor. Flavonoidele si saponinele continute in frunzele si fructele de merisor au o puternica actiune diuretica, curatand rinichii de microlitiaza si fiind un bun ajutor pentru eliminarea calculilor. Taninii din frunzele de merisor au o puternica actiune antibacteriana la nivelul intestinului si, totodata, o actiune astringenta, care normalizeaza tranzitul intestinal. De aceea, merisorul trateaza cu succes diareea, fiind si un adjuvant eficient in cazul enterocolitelor si al sindromului colonului iritabil. Datorita aceleiasi actiuni astringente a taninilor din frunzele de merisor, hemoragiile menstruale abundente pot fi reduse considerabil, la fel si senzatiile neplacute de balonare. Administrarea merisorului in cazul hipermenoreei poate injumatati durata ciclului menstrual si reduce starile de slabiciune, anemie si devitalizare.
Tinctura de merisor, cu efecte usor hipoglicemiante, ajutand si la stabilizarea glicemiei, este benefica in tratarea diabetului. In plus, frunzele de merisor previn aparitia complicatiilor cardiovasculare ale diabetului. Datorita efectului antioxidant puternic, merisorul impiedica depunerea lipidelor pe vasele de sange si formarea placilor de aterom.
Studiile de laborator indica o puternica actiune antivirala a frunzelor de merisor, care blocheaza replicarea virusilor. De aceea, atunci cand simtim primele senzatii de iritatie la nivelul gatului sau al cailor respiratorii superioare sa nu uitam de comprimatele de merisor, care pot impiedica o infectie gripala iminenta.
Cercetarile facute in Elvetia arata ca principiile active din componenta frunzelor de merisor distrug bacteriile responsabile de aparitia placii bacteriene. Tratamentul cu merisor, constand in clatiri succesive ale gurii, cu o cana de infuzie combinata de merisor, dupa spalatul pe dinti, este o alternativa naturala la apele de gura care contin substante sintetice.
De asemenea, merisorul este un tratament extraordinar impotriva Helicobacter Pylori, responsabila de peste 40% dintre cazurile de gastrita si ulcer, dar si de alte afectiuni mai grave.Un studiu facut la Universitatea de Medicina din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, in care au fost asociate merisorul si sovarvul, a demonstrat ca cele doua plante inhiba bacteria, care devine, astfel, mult mai vulnerabila la tratamentul cu antibiotice clasice.
Sunt nenumarate studii care prezinta proprietatile cu totul exceptionale ale fructelor de merisor. De exemplu, un studiu realizat la Universitatea Scranton, din Pennsylvania, a demonstrat ca trei pahare cu suc de merisor pe zi pot reduce nivelul de risc cardiac. Acest efect se datoreaza proprietatilor antioxidante ale merisorului, care sporesc nivelul de HDL (colesterolul bun). La studiu au participat 19 adulti (11 femei si 8 barbati), care prezentau un nivel de colesterol anormal de ridicat. Voluntarii au fost tinuti sub observatie timp de 3 luni, perioada in care au baut zilnic 2-3 pahare cu suc de merisor. Nivelul lor de HDL a crescut cu aproximativ 10%, aceasta valoare corespunzand unei reduceri cu 40% a riscului de afectiune cardiaca.
Sucul de merisor este bun si pentru memorie. Efectele pozitive ale merisorului asupra memoriei au fost observate in cadrul unui studiu nord-american realizat pe voluntari septuagenari care prezentau o degradare constanta a memoriei. Timp de doua luni, ei au baut intre 2 si 2,5 pahare cu suc de merisor pe zi. Cercetatorii au remarcat o imbunatatire considerabila a memoriei in randul voluntarilor. Rezultatele studiului sunt incurajatoare si sugereaza ca un supliment nutritiv pe baza de merisor ar putea incetini procesul neurodegenerativ.
Va invitam sa va bucurati de potentialul curativ al merisorului alegand fructele uscate de merisor de la SanoVita. Bogate in proteine, provitamina A, vitaminele B1, B2 si C, tanini, saruri minerale si zaharuri, fructele uscate de merisor pot fi consumate ca atare, dar si folosite la prajituri sau la dulceţuri.

Pret: 6,11 lei.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy