Vineri, 18 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Nautul, sanatate si savoare


Nautul, sanatate si savoare

Email Imprimare

Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, nautul are o valoare alimentara deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne. Astfel, nu e de mirare ca este unul dintre cele mai vechi alimente, fiind cunoscut inca din Antichitate, cu aproximativ 3.000 de ani i.Hr., sub numele de hallaru, fiind atestat pentru prima data in Mesopotamia. Exista insa si urme mult mai vechi ale consumului de naut, cum sunt, de pilda, cele din sudul Frantei, ce dateaza de acum 9.000 de ani. In urma cu cinci milenii, nautul era cultivat, se pare, in bazinul mediteranean. In lumea latina, era cunoscut drept cicer, nume derivat din grecescul vechi kickere (de unde denumirile actuale de pois chiche - franceza, cece - italiana sau chick pea - engleza). Nautul era un aliment popular in randul claselor sarace din Egipt, Grecia si Roma. Potrivit unei legende, insusi poetul Horatiu, plictisit si dezgustat de luxul Cetatii, ar fi savurat cu mare placere o mancare buna de naut. O alta legenda spune despre vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero ca si-ar fi dobandit numele de familie tocmai din cauza unei alunite de pe fata, in forma de boaba de naut.

Specia de naut care se cultiva in zilele noastre se numeste Cicer Arietinum. Astazi, nautul este extrem de popular in India si in tarile musulmane, regasindu-se in nenumarate feluri de mancare traditionale in Orientul Mijlociu, Egipt si Africa de Nord, dar si in Italia (mai ales in Sicilia) si in Spania. Raspandirea nautului in lumea intreaga, mai ales in America Latina, se datoreaza exploratorilor spanioli. Odinioara, usurinta cu care se putea prepara un fel de mancare pe baza de naut, doar prin adaugarea de apa, a facut ca nautul sa fie considerat alimentul taranilor si al soldatilor, ajungand doar foarte rar in farfuriile nobililor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, boabele prajite de naut au fost folosite de europeni pe post de inlocuitor pentru cafea.
In momentul recoltei (in luna mai), nautul este verde. La caldura, se usuca rapid, capatand culoarea specifica, brun deschis. Astazi, tarile cunoscute drept mari producatoare de naut sunt India (doua treimi din recolta mondiala), Turcia, Pakistan, China, Mexic si Etiopia. In Europa, unde principala tara producatoare de naut este Spania, nautul si-a castigat locul datorita entuziasmului europenilor pentru experientele culinare exotice si incercarilor de gasire a unei alternative la proteinele din carne.
Asemenea tuturor leguminoaselor, nautul este un aliment bogat in proteine de origine vegetala, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) si fibre. Amestecul de naut cu cereale sau nuci este o sursa excelenta de aminoacizi esentiali. Acestia nu sunt doar caramizile de baza ale proteinelor, ci si produsii rezultati in urma digestiei acestora. Din acest motiv, aminoacizii sunt indispensabili in alimentatia fiecaruia dintre noi. Lipsa unuia dintre aminoacizii esentiali se resimte la nivel general, eficacitatea celorlalti fiind semnificativ redusa.
Un alt atu al nautului este continutul bogat in fibre insolubile, care ajuta la combaterea constipatiei, reduc riscul de cancer de colon si controleaza pofta de mancare, producand mult mai repede senzatia de satietate. Fibrele insolubile nu sunt absorbite in intestine. Ele se umfla cu apa si stimuleaza peristaltismul intestinal, curatand intestinele si usurand evacuarea materiilor fecale.
Sarac in grasimi, nautul joaca un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Consumul de naut poate reduce nivelul de colesterol rau din sange.
Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic, timp de aproximativ 60 de minute. Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), houmos (piure de naut), falafel (piure de naut prajit) sau tahini. In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, in India - Besan Puda, in timp ce, in Afganistan si Iran, faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.
Boabe sau sub forma de faina, ca atare sau preparat, nautul se preteaza la nenumarate retete. Le puteti experimenta si dumneavoastra, alegand nautul boabe de la SanoVita!

Pret: 8,53 lei (500 g).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy