Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Pledoarie pentru sanatate: Musli, seminte si fructe uscate


Pledoarie pentru sanatate: Musli, seminte si fructe uscate

Email Imprimare

Cu totii ne dorim sa avem o viata frumoasa, fara neplaceri si fara probleme de sanatate. Insa acest lucru se poate face doar avand grija, zi de zi, sa alegem bine alimentele din care preparam mancarea. Acestea trebuie sa fie naturale, pline de vitamine, minerale si alte substante necesare unei bune functionari a organismului. In plus, trebuie sa avem grija sa mancam cu moderatie, respectand un anumit program zilnic. Nu e foarte simplu de facut acest lucru, mai ales in lumea de astazi, care ne constrange sa fim mereu grabiti, pe fuga, si mereu stresati. Totusi, daca dorim rezultate reale pe termen lung, trebuie sa respectam o anumita disciplina alimentara si de viata, in general. Caci, pana la urma, un stil de viata sanatos nu inseamna doar o alimentatie corecta, ci si miscare, destindere fizica si intelectuala si multe altele.

Hipocrate spunea ca alimentele pe care le mancam ar trebui sa ne fie in acelasi timp medicamente. Iar acest lucru e valabil si astazi, cu toate revolutiile tehnologice si sociale pe care le-a cunoscut omenirea din Antichitate pana acum. Exista companii care au ca principal obiect de activitate furnizarea unor produse alimentare sanatoase, de calitate. Putem spune ca acest domeniu a devenit chiar o moda. Produsele din soia, lapte de soia, precum si cereale, musli, fructe uscate sau seminte sunt adevarate uzine de sanatate – si spunem aceasta fara a exagera cu nimic!
Musli este un produs inventat de un medic elvetian la inceputul secolului XX. Initial era servit la restaurant, ca masa usoara, de seara. Abia in anii 1960 a inceput insa sa fie cunoscut si apreciat de publicul larg, probabil pentru ca era o epoca in care incepusera sa apara miscarile ecologiste, care criticau societatea de consum, iar interesul pentru natura crestea tot mai mult. La noi, musli a ajuns dupa anii ’90. Acum exista chiar producatori autohtoni, care au propriile lor variante si combinatii. Exista multe feluri de musli – acesta poate contine, de pilda, mai multe fructe de padure sau fructe exotice, mai multe seminte, exista combinatii cu mai multe alune sau nuci etc. Musli se consuma, in mod ideal, dimineata, cu iaurt natural, cu lapte, cu ceai, cu compot sau lapte de soia, dupa dorinta. Putem adauga la acest musli si alte seminte, dupa gust: de in, de susan, de floarea-soarelui etc.
Semintele sunt foarte bune pe post de gustare, pe care o servim intre mese. Au avantajul ca ne satura repede. In plus, sunt foarte gustoase. Romanii sunt mari consumatori de seminte de floarea-soarelui si de dovleac, spre diferenta de americani, de exemplu, care si ei adora sa rontaie cate ceva intre mese, dar care prefera pop corn, un aliment mult mai putin sanatos. Semintele de dovleac sunt bune si pentru afectiunile circulatorii sau pentru afectiunile rinichilor.
Semintele - de in, de susan, de mac etc. - le cunoastem mai mult din produsele de patiserie. Insa consumate ca atare, natural, ele au si un important efect terapeutic. Multe dintre ele detoxifica organismul si aduc un aport important de vitamine, minerale si enzime, fiind mai sanatoase decat suplimentele nutritive sau medicamentele. Explicatia este ca samanta contine, practic, intreaga forta energetica si forta vitala a viitoarei plante.
Si fructele uscate si confiate sunt deosebit de benefice pentru sanatate, caci ele pastreaza toate calitatile fructelor proaspete. Desigur, daca sunt uscate in conditii propice. Merisorul este foarte bun pentru infectiile tractului urinar, dar intareste si sistemul imunitar. Prunele uscate sunt benefice pentru colon, iar papaya, caisele, ghimbirul uscate reprezinta niste gustari excelente, delicioase si satioase. Sunt dulci, dar in acelasi timp sunt sanatoase.
Despre beneficiile semintelor si fructelor uscate a vorbit si Cecilia Caragea, consultant comunicare, in emisiunea Omul priceput.
Gasiti o multitudine de produse naturale de felul celor amintite mai sus sub marca SanoVita – un nume de prestigiu in domeniul alimentatiei sanatoase.

 

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy