Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Traim sanatos, hranindu-ne sanatos!


Traim sanatos, hranindu-ne sanatos!

Email Imprimare

Cu totii stim ca trebuie sa avem grija de sanatatea noastra. Pe langa beneficiile evidente ale unei starii de sanatate optime, acest lucru ne asigura si un aspect frumos. Un aspect fizic frumos, dar si o atitudine "sanatoasa", optimista, deschisa. Iar sanatatea ne-o mentinem in primul rand consumand alimente sanatoase.
Ce fel de alimente si in ce cantitati sa consumam – aceasta este o alta dezbatere care intereseaza milioane de oameni. Sunt propuse diferite diete, unele eficiente, altele mai putin eficiente, cu efecte diferite pentru persoane diferite. Domnul doctor Serban Damian, nutritionist la Clinica Superfit, considera ca a vorbi doar despre diete este o simplificare a lucrurilor si ca, de fapt, ar trebui sa vorbim despre un stil de viata sanatos si despre alimentatie sanatoasa in general. Importante sunt diversitatea, echilibrul intre grupele de alimente si nutrienti, aportul de carbohidrati (cereale, fructe, legume) etc.

Cerealele, semintele si samburii sunt alimente redescoperite, astazi, de un public din ce in ce mai larg. Beneficiile lor pentru sanatate sunt numeroase. Semintele pot fi consumate ca atare, crude, insa sunt excelente si in salate. In loc de a rontai peste zi chips-uri, pop corn sau covrigei - la birou, de exemplu -, mai bine luam o portie de seminte de floarea-soarelui, de dovleac, de susan etc. Nord-americanii prefera pop corn, insa au mari probleme cu supraponderalitatea la nivel national, atat la adulti, cat si la copii. Mult mai sanatos este obiceiul romanilor de a consuma seminte. Totusi, semintele nu sunt doar niste simple alimente "de rontait", care ne incanta prin gustul lor, ci ele ajuta si in anumite afectiuni. Prin urmare, putem alege semintele pe care le consumam in functie de problemele de sanatate pe care le avem. Semintele de floarea-soarelui si de dovleac au ajuns in Europa abia in secolul al XVI-lea, dar efectele lor au fost apreciate de terapeuti inca de la inceput. Semintele de dovleac, de pilda, previn si trateaza afectiunile prostatei (la barbati), fapt confirmat de ultimele cercetari in domeniu. Semintele de susan, folosite si in produsele de patiserie, sunt apreciate de mii de ani in zona bazinului mediteranean. Faceau parte din hrana soldatilor romani, sub forma unui "piure", in amestec cu chimen, caci sunt un bun energizant. Mai tarziu au fost recomandate de terapeutii Evului Mediu pentru cresterea rezistentei si chiar pentru fertilitate.
In privinta cerealelor, avem avantajul ca le putem combina dupa dorinta, incercand gusturi noi: fie cu seminte, fie cu alune sau nuci, fie cu lapte sau cu lapte de soia etc. Aceste combinatii le putem prepara singuri, cu mare usurinta, si le putem consuma pe post de mic-dejun, dar nu numai. Musli, de exemplu, acel amestec de cereale, seminte si fructe uscate, este un mic-dejun ideal, caci pastreaza toate calitatile ingredientelor naturale pe care le contine. Este o combinatie propusa tarziu, abia la inceputul secolului al XIX-lea, de catre un medic elvetian care initial cauta un preparat pentru o masa usoara si sanatoasa de seara. Acel musli original se baza mult pe mar, alaturi de care erau fulgi de grau, alune, nuci, lapte. Era prezentat ca o mancare dietetica pe baza de mar si a intrat mai intai in meniul unor restaurante din zona Alpilor. Desigur, musli a ajuns sa fie consumat pe scara larga abia mult mai tarziu, iar la noi in tara a ajuns abia in anii ’90.
Despre o alimentatie sanatoasa, despre beneficiile cerealelor si mai ales ale cerealelor integrale naturale au vorbit doctorul Serban Damian, nutritionist la Clinica Superfit, si Cecilia Caragea, consultant comunicare pentru brandul SanoVita, fima care se remarca prin produsele sanatoase din portofiu, in emisiunea Intalniri capitale, realizata de Ioana Brusten pentru postul de radio Bucuresti FM.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy