Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog SanoVita Indispensabile sanatatii: fructele uscate SanoVita


Indispensabile sanatatii: fructele uscate SanoVita

Email Imprimare

Nu intotdeauna putem beneficia de savoarea si binefacerile fructelor proaspete. Din fericire, putem apela insa intotdeauna la cele uscate. Este adevarat ca prin uscare se pierde o parte din vitamina C, precum si din alte substante benefice, dar procentul de vitamine ramas reprezinta un aport esential pentru sanatatea noastra. Iar unele componente, precum fibrele sau fierul, se pastreaza practic integral, iar altele, precum fenolii, antioxidanti extrem de importanti, sunt afectate doar in mica masura de un proces corect de uscare. Dar pierderea substantelor active nu caracterizeaza doar procesul de uscare, ci chiar si simplul proces de pastrare a fructelor…

Astfel, ideal ar fi sa putem beneficia de fructe cu adevarat proaspete, de preferinta culese chiar de noi atunci cand le consumam, dar, in lipsa acestora, fructele uscate reprezinta o alegere benefica pentru un desert delicios sau o gustare savuroasa, ele putand reprezenta un aliat de nadejde ce poate aduce beneficii importante pentru sanatatea noastra si ar trebui sa nu lipseasca din dieta zilnica, de care putem beneficia intregul an. Ele reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar dupa fructele proaspete, se digera la fel de usor ca si fructele proaspete, sunt energizante, au un puternic efect antioxidant si au proprietati laxative, diuretice si emoliente.
La noi, poate, cele mai populare si intr-un fel traditionale sunt prunele uscate. Dar ele reprezinta in acelasi timp si unul dintre principalii aliati ai sanatatii noastre. Bogate in vitamina D, potasiu, cupru, niacina, vitamina B6 si vitamina A, cu un continut foarte mare de fibre, ele ne aduc si un aport bogat de antioxidanti, de doua ori mai mare decat fructele de padure, considerate campioane in sustinerea imunitatii, considerandu-se ca asigura o protectie inclusiv fata de unele tipuri de cancer. Continutul de betacaroten previne osteoartroza si artritele reumatice. Ele regleaza tranzitul intestinal, combat constipatia, avand efect laxativ, si previn problemele colonului, iar prin incetinirea procesului de absorbtie a glucozei in sange contribuie la reglarea nivelului de zahar in sange. In plus, se pare ca reduc riscul maladiei Alzheimer si regleaza tensiunea. Fiind satioase, ele pot ajuta si la pierderea in greutate. De exemplu, piureul obtinut din 200 de grame de prune uscate, putin inmuiate, trecute prin masina de tocat, asezonate cu putina scortisoara si cu mere proaspete, poate reprezenta o masa excelenta, experienta ce e recomandata a fi repetata o data sau de doua ori pe saptamana.
Benefice sunt si caisele uscate, bogate in fibre, in beta-caroten, vitamine A si C, magneziu si fier cu un continut scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Aportul lor de calorii provine mai ales din zaharuri. Datorita continutului de fosfor, sustin activitatea celulor cerebrale si imbunatatesc memoria. In plus, ele combat insomnia si asigura un somn linistit. Se disting si printr-un efect deosebit de detoxifiere a organismului si au un usor efect laxativ, prevenind constipatia. Aportul important de caroten este de natura sa scada si riscul de cancer.
O mina de sanatate pe care nu ai voie sa o ocolesti o reprezinta si vedetele regiunilor nordice, fructele de merisor, unele dintre cele mai sanatoase fructe de padure cu un important continut de provitamina A, de vitamine B1, B2 si C, precum si de saruri minerale. Bogate in substante antiinfectioase, ele se bucura de proprietati curative imbatabile. Datorita continutului bogat de flavonoide si saponine, au o puternica actiune diuretica, ajuta la eliminarea calculilor, curata rinichii de microlitiaza si reduc incidenta cistitelor bacteriene. In plus, continutul de tanini asigura o actiune eficienta antibacteriana la nivelul intestinului, dar si una astringenta, normalizand tranzitul intestinal. In egala masura, exercita o actiune benefica la nivel gastric.
Strugurii uscati sunt consumati deja din Antichitate, din vremea vechilor egipteni si persi. Delicioase si pline de energie, stafidele satisfac toate gusturile. Ele ajuta la pastrarea sanatatii dintilor si a gingiilor, la intarirea oaselor, previn osteoporoza, protejeaza sistemul cardiovascular, fiind recomandate in cazul colesterolului crescut. Sunt apreciate pentru efectele antiseptice, antiinflamatoare si antioxidante, combat anemia si constipatia si sunt bogate in fibre.
Va invitam sa urmariti o discutie despre beneficiile fructelor uscate care se gasesc in portofoliul companiei noastre, SanoVita, din emisiunea Profu’ Menci, difuzata de postul TV Antena 2, in care Cecilia Caragea, consultant comunicare, si domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi abordeaza acest subiect al dulciurilor sanatoase!

 


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy