Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Bijuterii rupte din soare


Bijuterii rupte din soare

Email Imprimare

Una dintre cele mai spectaculoase pietre semipretioase, atat ca bogatie a spectacolului vizual pe care ni-l ofera, cat si din punctul de vedere al calitatilor ce ii sunt atribuite, este chihlimbarul sau ambra. Acesta nu reprezinta propriu-zis o piatra, un mineral, ci o rasina fosilizata acum 50-60 sau cel mult 250 de milioane de ani, fiind astfel de natura organica, la fel precum perla sau coralul. Este insa cu atat mai spectaculos! De obicei este de o culoare galben aurie, numele de ambra provenind de altfel din araba, de la al anbar care inseamna auriu. Dar, in afara culorilor obisnuite de un galben transparent sau opac, corespunzatoare denumirii de piatra soarelui, chihlimbarul poate avea si nuante de rosu, portocaliu sau chiar violet, negru, albastru sau verde, evident, mult mai scumpe. Chihlimbarul poate contine in afara de bule de aer, mici plante sau chiar insecte, capatand un aspect absolut spectaculos. Extrem de raspandit geografic, la fel precum in istorie, poate fi gasit in zona Baltica, dar si in Romania, Spania, China, Chile, Mexic sau Republica Dominicana, unde se gasesc exemplare extrem de scumpe de o superba culoare albastruie sau verzuie, culoarea verzuie putand fi obtinuta insa si din ambra galbena in urma anumitor tratamente termice.
Grecii, care foloseau chihlimbarul pentru recuperarea fortelor, credeau ca ambra este rupta din soare. Conform unei vechi legende, Soarele, indragostindu-se de o muritoare, l-a zamislit pe Phaeton, care la un moment dat l-a rugat sa-l lase si pe el sa conduca minunatul car cu care Soarele calatorea pe cer, numai ca Phaeton rastoarna carul, iar Soarele, pentru a salva universul de flacarile ce riscau sa-l mistuie, pravale atelajul arzand in raul Eridan. Ajuns in apa, Phaeton se preschimba in ambra, bucatile de chihlimbar imprastiindu-se in lungul raului.
In vechime, era purtat de vrajitori si de samani, acestia fiind convinsi de proprietatile lui magice, iar crestinii considerau ca atunci cand gasesti o bucata de chihlimbar, primesti dovada protectiei lui Dumezeu. Era folosit in ritualuri, inclusiv alaturi de tamaie, dar si pentru pregatirea mumiilor, iar in zona Baltica era aruncat in foc pentru a umple casa de aroma divina. Ambra arsa emite un parfum usor de pin, fiind folosita uneori si in aromoterapie. Amuletele si talismanele de chihlimbar erau pretuite pe mai toate meleagurile, considerandu-se ca te apara de blesteme si ca, purtandu-le, nu mai poti fi deochiat.
Chihlimnbarul este numit si aurul nordului. O legenda despre argonauti povesteste despre o insula de chihlimbar care ar fi existat in Marea Nordului. In multe locuri, constructorii puneau chihlimbar la temelia casei pentu a o feri de spiritele rele, iar in zona Arhanghelsk mamele sugarilor purtau o salba grea de chihlimbar pentru a-si proteja micutul de spiritele rele, dar chihlimbarul este mult mai bogat in proprietati magice.
Datorita frumusetii lui si datorita incarcaturii magice si de legende pe care le poarta, bijuteriile din chihlimbar, cu o traditie neintrerupta de peste 6.000 de ani, sunt astazi mai pretuite ca oricand. Opace sau translucide, cu cele mai fantastice irizatii sau incluziuni, bijuteriile de chihlimbar te asteapta pentru a te ocroti, a-ti aduce noroc si a te bucura de frumusetea lor atat de calda si de armonioasa.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy