Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Traditia chihlimbarului


Traditia chihlimbarului

Email Imprimare

Din cele mai vechi timpuri, chihlimbarul a fost folosit atat ca bijuterie, cat si ca obiect de cult, multe obiecte descoperite in Egipt avand o vechime de peste sase mii de ani. Descoperirile acopera insa o arie geografica cu mult mai extinsa. Obiecte din chihlimbar, ce vadesc o deosebita maiestrie artistica, au fost descoperite atat in mormintele faraonilor egipteni si ale regilor etrusci si indieni, cat si in Mesopotamia, Scitia, zona Baltica, Danemarca sau Anglia.

In casele si in magazinele din zona Baltica si astazi pot fi vazute mozaicuri si tablouri din chihlimbar. Mai demult, cu ambra erau ornate mobilele, altarele si constructiile de cult, iar, in unele cazuri, chiar si peretii camerelor. Astfel, spre exemplu, in 1716, regele Prusiei, Frederich Wilhelm I, i-a facut cadou tarului Petru cel Mare asa-numita "Sala de chihlimbar", reprezentand fara indoiala una dintre cele mai valoroase opere de arta din istorie lucrate din aceste minunate pietre semipretioase. Aflata la resedinta tarului, la Tarskoe Selo, incaperea era realizata in intregime din chihlimbar, atat peretii, cat si mobila. Din pacate, acest incredibil obiect de arta a disparut insa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar a fost reconstruita de specialistii rusi, in perioada 1979-2003, dupa fotografii, astfel ca astazi ea este expusa in Palatul Ecaterinei din Sankt Petersburg.
In muzee, colectii particulare sau biserici se mai pastraza nenumarate sculpturi, in special madone, rame de tablouri si oglinzi bogat impodobite cu chihlimbar, dar si nenumarate alte obiecte de arta si in special bijuterii, lucrate multe dintre ele, in secolele XVII-XVIII, obiecte de arta de o nespusa frumusete.
Astazi, bijuteriile din chihlimbar, cu un design clasic sau modern, care urmeaza liniile naturale ale pietrelor, nu au cum sa lipseasca din cutia cu bijuterii a nici unei femei care se respecta. Pentru ca farmecul si caldura acestor pietre amplifica frumusetea fiecareia dintre noi, ne fac mai tandre, mai grijulii, mai apropiate si mai intelegatoare fata de cei de langa noi. Si, cum toate acestea tin pana la urma de esenta feminitatii noastre si sunt calitati pe care trebuie sa ni le cultivam, nu avem cum sa nu iubim chihlimbarul care ne ajuta sa fim asa cum ne dorim…

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy