Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Perle si lacrimi

Email Imprimare

Perlele sunt, de multe ori, asociate cu lacrimile. Dar nu lacrimi ale celor care le poarta, ci lacrimi primordiale din care s-ar fi nascut. Asocierea s-ar putea sa provina tocmai din faptul ca perlele, prin natura, transluciditatea si frumusetea lor, inspira o infinita delicatete si sensibilitate, iar lacrimile izvorasc in special din suflete nobile si sensibile. Astfel, romanii credeau ca perlele sunt lacrimi inghetate ale zeilor, fiind asociate zeitei Venus, in timp ce chinezii credeau ca sunt lacrimi de sirena. In schimb, grecii erau convinsi ca o perla se formeaza atunci cand un fulger atinge marea. Dar pelele sunt asociate in special cu regina cerului instelat, cu acel simbol al feminitatii pe care il reprezinta luna. In vechiul folclor oriental perlele se nasc in timpul noptilor alintate de razele blande ale lunii, cand visul arzator al oamenilor se strecoara pe deasupra marii pana ajunge la granita dintre cer si ape, unde isi plange pasiunea arzatoare. Acolo scoicile aduna lacrimile in cochiliile lor, le transforma in perle si le pastreaza ca pe adevarate giuvaeruri, pana ce oamenii se intorc sa le revendice.

Se spune insa, de asemenea, ca in timp ce luna isi revarsa deasupra pamantului lumina argintie, scoicile parasesc adancul marii si, lasandu-se mangaiate de miscarea unduitoare a apei, se lasa sarutate de razele pure ale lunii. Din acest sarut magic ar fi luat nastere minunatele perle. Este un mod simbolic de a origina nespusa delicatete si profunda pasiune ascunse in aceste minunate giuvaeruri.
Dar exista si o legenda care ne spune ca perlele s-ar fi nascut chiar din acest minunat astru, din aceasta muza a poetilor si a tuturor indragostitilor, chiar din blandetea lunii. Privind spre pamant si vazand rautatea oamenilor luna incepe sa planga. Din lacrimile ei cazute pe pamant ia nastere roua, iar din cele cazute in ape si prinse de scoici iau nastere perlele protejate in cochiliile lor. Se mai spune ca sunt nopti tainice in care scoicile ies iarasi la suprafata si se deschid ca, sub lumina magica a lunii, perlele sa creasca si sa devina mai stralucitoare si mai pretioase.
Se spune insa de asemenea ca perlele reprezinta lacrimile tuturor celor care au cunoscut suferinta, grijile si chinurile sfasietoare ale dragostei. Astfel, lacrimile vaduvelor si ale copiilor se transforma in perle albe sau roz, in timp ce ale barbatilor sunt preschimbate in perle gri sau negre.
Conform unei alte legende perlele sunt asociate lacrimilor varsate de Eva in urma pacatului originar sau se mai spune ca ea ar fi petrecut cu Adam 500 de ani pe insula Ceylan unde lacrimile varsate pentru moartea tragica a lui Abel au creat un lac pe fundul caruia s-au gasit apoi perlele de o nespusa frumusete, nascute din dragoste si durere. Astfel, nu este de mirare ca despre perla s-a spus ca este piatra dragostei, este cea care face frumusetea irezistibila. Se mai spune ca ea ofera candoare de fecioara si puritatea tineretii. Izvorata din lacrimi, ea simbolizeaza credinta, puritatea si ardoarea religioasa, este cea care imblanzeste caracterele violente si aduce pacea in suflet. Ea ofera liniste si indeparteaza certurile. Dar se spune ca perla este nascuta mai ales din lacrimi de iubire…
O legenda din Delhi ne povesteste ca fiica Marelui Mogul era de o frumusete rapitoare, astfel ca farmecul si gratia tinerei fara pereche a trecut repede granitele regatului, facand ca numerosi regi si printi sa aspire la mana minunatei printese. Tanara printesa s-a indragostit de un tanar si fermecator print din Benares, detinatorul celei mai pure ape si a marilor centre ale invataturii brahmane. Dar Marele Mogul, tatal fetei, il alesese pe rajahul tinuntului Haiderabad si al Golcondei, batran, dar deosebit de bogat si de puternic. Tanara printesa nu a putut fi insa induplecata sa asculte de vointa tatalui ei si astfel Marele Mogul, infuriat peste poate, a poruncit sa fie inchisa intr-un castel indepartat situat pe malul marii, in mijlocul unor stanci salbatice. Viata ei era scufundata in durere, dar era mangaiata totusi de o urma de speranta, pana in ziua in care a aflat ca printul, alesul inimii ei, a fost omorat intr-un duel, fiind rapit de crunta zeita a mortii, Kali. Singura, statea invaluita in dragostea ei nesfarsita pe balconul castelului ce se ridica peste valurile inspumate ale marii. O infinita suferinta o aducea mereu mai aproape de divinitate. Invaluita in vuietul valurilor si al futunilor era scaldata in suvoiul de lacrimi ce nu contenea sa le verse pentru iubitul ei trecut in nefiinta. Din acest balcon, numit mai tarziu, dupa ce sufletul ei a plecat in timpul unei naprasnice furtuni in cautarea vesnicului iubit pe taramul fara de intoarcere, leaganul durerii sau leaganul lacrimilor, lacrimile ei se scurgeau in mare unde Dumezeul iubirii si al Pasiunii le-a transformat in perle. De atunci, dragostea, lacrimile si perlele au fost inconfudabil asociate pana in zilele noastre. Sunt toate lacrimi de iubire, lacrimi profunde si curate, care confera miraculoaselor perle forta si puterea, frumusetea si duiosia lor infinita... Astfel, nu este de mirare ca perlele reprezinta un nesecat izvor de frumusete si tandrete, un simbol al iubirii adevarate. Tot din iubire am cautat si noi cele mai frumoase perle care va asteapta cuminti si stralucitoare in magazinele You&Me.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy