Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Perlele Scotiei

Email Imprimare

Cand vorbim despre perle, putini s-ar gandi la legendarele tinuturi ale Scotiei. Dar s-ar putea ca, de fapt, perlele sa fi reprezentat adevaratul motiv pentru care romanii au invadat Scotia... Urmele prezentei lor pe aceste meleaguri reprezinta si astazi o parte importanta a atractiei turistice a acestor locuri. Podurile romane isi mai demonstreaza chiar si astazi utilitatea. Se pare ca insusi Suetonius s-a referit la preferinta lui Iulius Cezar pentru perlele scotiene ca la unul dintre principalele motive ale acestuia de a invada indepartatele tinuturi ale Scotiei.

De asemenea, conform unor vechi referinte, Alexander I, rege al Scotiei, ar fi avut cea mai remarcabila colectie de perle a timpului. De altfel, Perla Kellie, una dintre cele mai faimoase perle scotiene, descoperita in Aberdeenshire, a fost inclusa in bijuteriile Coroanei Scotiene. Dar, astazi, din pacate, perlele Scotiei sunt o raritate… In urma poluarii provocata de marea industrializare, dar si ca urmare a extinderii activitatii cautatorilor de perle din acele locuri, scoicile producatoare de perle ale Scotiei au inceput sa dispara. Iar situatia este cu atat mai trista cu cat in Scotia se gaseste o specie extrem de rara de scoici de apa dulce, producatoare de perle. Jumatate din populatia mondiala a acestui tip de scoica se gasea in Scotia, dar acum ea este amenintata cu disparitia. Tocmai de aceea, in 1998, acestor scoici li s-a acordat de catre oficialitati protectie totala. Poluarea si recoltarea lor ilegala continua insa sa le ameninte, cu toate ca au fost introduse amenzi usturatoare de 5.000 lire sterline. Dar recoltarea acestor scoici, multe cu o varsta de peste 80 de ani, continua, din cauza calitatii deosebite ale acestor perle de exceptie. In 70-90% din zona traditionala in care se gaseau aceste scoici, precum cea a raului Tay, coloniile de scoici deja au disparut sau sunt in curs de disparitie.
In 1997, in raul Tay, cautatorul de perle William Abernathy a descoperit o perla perfecta, devenita celebra, ce-i poarta numele, perla Abernathy, cunoscuta si sub numele Little Willie. Expusa in magazinul de bijuterii Caincross din Perth, perla a fost vanduta doar in 1992 la un pret ramas necunoscut. La magazinele You&Me va asteapta insa nenumarate perle superbe care, chiar daca nu provin din Scotia, au preturi extrem de atractive si clar afisate… (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy