Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Perla Asiei

Email Imprimare

Perla Asiei reprezinta, cu cele 120 de grame ale ei si cu dimensiunile de 76x50x28 milimetri, cea mai mare perla de sidef de apa sarata, in afara de gigantica perla a lui Allah… Dar nu numai greutatea este impresionanta la aceasta perla. Uimitoare este forma ei cu totul deosebita. Datand de la sfarsitul secolului al XVI-lea sau inceputul secolului al XVII-lea, ea reprezinta, asa cum ii indica si numele, o perla de origine asiatica, provenind din Golful Persic. Perla Asiei se distinge prin forma ei cu totul deosebita, semanand cu o picatura alungita sau cu o para arcuita, remarcandu-se prin suprafata ei deosebit de expresiva. Culoarea alba este incalzita de tonuri argintii cu nenumarate reflexe, a caror profunzime si catifelare, care s-au pastrat peste cele patru secole de istorie ale perlei, denota o structura deosebit de bogata din punct de vedere al straturilor ei de sidef.
Despre vechea forma a bijuteriei in care a fost inglobata Perla Asiei nu se stie nimic. Dar, de la inceputul secolului al XX-lea, de cand a ajuns in Occident, Perla Asiei este pusa in valoare intr-o superba montura de aur, care infatiseaza o crenguta cu frunze si fructe, Perla Asiei intruchipandu-l pe cel mai mare dintre acestea. Celelalte trei fructe majore sunt reprezentate de o perla alba de forma ovala, de o piatra de jad si alta de cuart roz. O serie de fructe mai mici sunt reprezentate de alte pietre pretioase, in timp ce crenguta si frunzele sunt realizate din aur.

Descoperita in Golful Persic, Perla Asiei ajunge in cele din urma la Bombay si, in fine, in posesia regelui Shah Jahan (1628-1658), care o ofera reginei sale preferate, Mumtaz Mahal, in memoria careia avea sa construiasca mai apoi renumitul Taj Mahal. Aici, Perla Asiei a stat alaturi de nenumarate alte bijuterii celebre, precum diamantul Koh-i-Noor, ansamblul acestor bijuterii considerandu-se ca ar trebui sa valoreze astazi peste un milliard de dolari… Apoi, in 1739, atunci cand regele Persiei Nadir Shar asediaza Delhi, acesta reuseste sa puna stapanire pe minunata Perla a Asiei, pentru ca apoi sa o daruiasca imparatului chinez Qianlong, care a ordonat sa fie inmormantat impreuna cu aceasta minunata perla. Dar hotii de morminte au furat-o in 1900, perla aparand apoi in Hong Kong, pentru ca, in final, sa fie vanduta la Paris, in prezent aflandu-se intr-o colectie privata.
In vara lui 2005, din martie pana in septembrie, Perla Asiei a putut fi admirata la Galeria Harry Winston, in cadrul unei expozitii care s-a bucurat de un succes rasunator. Perla Asiei a ajuns in cadrul acestei expozitii prin intermediul galeriei Christie’s de la proprietarul ei, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Pe aceeasi filiera, expozitia a beneficiat si de prezenta faimoasei perle Hope. Alte zece perle, dintre cele mai celebre ale lumii, au asigurat succesul fulminant al expozitiei.
Dar nu trebuie sa ravnim la bogatiile marilor imperii ale Indiei sau ale Chinei, pentru a ne putea bucura de frumusetile unei bijuterii de exceptie. Este suficient sa facem o vizita, de altfel atat de placuta, la magazinele You&Me pentru a ne putea gasi bijuteria preferata... (Foto: www.internetstones.com)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy