Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Cum ne ingrijim perlele


Cum ne ingrijim perlele

Email Imprimare

Perlele sunt, fara indoiala, unele dintre cele mai pretioase, dar si unele dintre cele mai sensibile bijuterii. Si nu este de mirare, tinand cont de natura lor organica. Ingrijite cu atentie, ele pot fi pastrate sute de ani, dar orice greseala le poate fi fatala. Ele sunt create de catre molusca in straturi concentrice de sidef, un carbonat de calciu, straturi legate intre ele printr-o substanta organica, complexa, secretata de epiteliul exterior al molustei. Cu cat sunt prezente mai multe straturi, cu atat perla este mai frumoasa, cu atat lumina cu care ne intampina este mai calda si mai placuta. Duritatea acestor straturi este insa destul de redusa, perlele fiind extrem de vulnerabile, atat din punct de vedere mecanic, al riscului de a se sparge, de a fi zgariate sau matuite, cat si din punct de vedere termic sau chimic, ele neputand rezista atacului unor acizi sau a altor substante agresive.
Astfel, trebuie stiut in primul rand faptul ca uleiurile naturale ale pielii, temperatura si umiditatea naturala a pielii ajuta perla sa-si mentina stralucirea, dar acidul din transpiratie poate ataca si decolora sideful. De asemenea, trebui avut in vedere ca de la o persoana la alta exista multe diferente. Astfel, in cazul in care avem pielea excesiv de acida este necesar sa stergem perlele cu grija de fiecare data dupa ce le-am purtat, pentru a indeparta orice urma de acid care le-ar putea afecta. Indepartat cu promtitudine, acesta nu are timp sa atace perla.

Nici umiditatea excesiva nu le este benefica perlelor. De asemenea, ele sunt agresate de unele produse cosmetice sau de clorul aflat in exces in apa. De aceea este bine ca ele sa nu fie purtate in bazinul de inot si este preferabil sa ne parfumam inainte de a ne pune perlele, nu dupa. In plus, este recomandat sa scoatem inelele cu perle atunci cand aplicam o crema de maini sau de corp. Nu trebuie uitat ca parfumul, spray-ul de par, cremele si alte cosmetice reprezinta adevarati dusmani ai perlelor. De aceea trebuie sa le ferim. O grija speciala necesita perlele montate in inele sau bratari, acestea fiind mult mai expuse.
Trebuie acordata maxima atentie modului de pastrare, ele trebuind sa fie plasate singure, separate fata de celelalte bijuterii, invelite intr-un material moale. Trebuie evitat contactul cu acizi, amoniac, substante chimice de curatare sau produse abrazive, abur, caldura excesiva. Nu trebuie folosite niciodata substante pentru curatarea bijuteriilor, mai ales a celor pentru aur si argint. In nici un caz nu se folosesc sisteme de curatare cu ultrasunete. Pentru curatare este recomandat sa se foloseasca doar apa distilata, un sapun usor si o carpa moale, preferabil din bumbac. Nu folositi in nici un caz material aspre sau perii.
Exista si un obicei de a curata perlele cu lapte incalzit si cu tarate de grau. In cazul colierelor, o atentie speciala trebuie acordata si firului pe care sunt insirate perlele. Este preferabila o curatare usoara, periodica. Pentru aceasta este suficienta putina apa calda, la care eventual se poate adauga putin sampon moale. Dar - atentie! - ele trebuie doar clatite si sterse usor, fara a exagera cu frecatul. La sfarsit trebuie lasate un timp sa se usuce pe un servetel de hartie absorbanta si apoi pot fi unse usor cu ulei de masline pentru a le reda stralucirea. Dupa care trebuie lasate iarasi sa se usuce. Cand s-a uscat hartia pe care au fost asezate, atunci sunt si ele uscate. Abia apoi pot fi puse in caseta de bijuterii sau purtate. Daca credeti ca e cazul, puteti apela la un specialist. Nu trebuie sa va speriati. Iubindu-le cu adevarat, ingrijirea perlelor este o adevarata bucurie. Si pentru a te indragosti de perla care iti este harazita, e suficient sa faci un drum pana la magazinele You&Me. (Foto: Stock.XCHNG)

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy