Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Valoarea perlelor

Email Imprimare

Perlele pot ajunge, fara indoiala, si astazi, la valori inestimabile. Sa ne aducem doar aminte ca perla lui Allah a fost evaluata la 40 de milioane de dolari, iar Marea Perla Roz, trecuta in Cartea Recordurilor drept cea mai mare perla naturala, gasita de Wesley Rankin, in 1990, in Salt Point State Park, in California, a fost evaluata in 1991 la suma de 4,7 milioane de dolari. Daca in cazul lor evaluarile nu au fost confirmate si de o valoare de tranzactionare, in 2007, la o licitatie din Abu Dhabi, un colectionar din Emiratele Arabe Unite a platit unui colectionar francez fantastica suma de 8 milioane de dolari pentru Perla din Arco Valley, o perla baroca despre care se spune ca ar fi fost daruita de catre Marco Polo lui Kublai Khan.
Daca te plimbi la New York pe celebra Fifth Avenue si ajungi sa admiri sofisticatele bijuterii ale magazinului Cartier, la preturile lor cu adevarat exclusiviste, poti intelege mai bine cum, in 1917, Pierre Cartier a achizitionat aceasta cladire pentru doar o suta de dolari, dar la care a adaugat un superb colier dublu, de perle naturale, evaluat la acel moment la un million de dolari, ceea ce la inceput de secol XIX reprezenta fara indoiala o suma cu adevarat fantastica…
Din fericire, astazi, ne putem bucura insa de frumusetea perlelor la preturi cu mult mai mici. Perlele de cultura, fiind produse tot de scoici, in mediul lor natural, au practic acelasi aspect si aceleasi calitati, astfel incat sunt necesare expertize sofisticate pentru a le putea deosebi. De fapt, ele nu difera decat prin faptul ca acel mic corp strain, care determina scoica sa produca minunata perla, nu patrunde in mod accidental, ci este plantat de om in mantaua scoicii. Astfel, datorita productiei imense de scoici de cultura ne putem bucura astazi de farmecul acestor minunate bijuterii la preturi rezonabile pe care ni le putem permite fiecare dintre noi. Mai mult decat atat, astazi stim deja sa prelucram sideful recoltat de la scoici si sa producem straturi sferice perfect suprapuse, adica, cu alte cuvinte, perle artificiale. Aspectul si stralucirea lor, atunci cand vorbim de perle artificiale de calitate, sunt practic aceleasi, ele fiind aproape imposibil de deosebit de perlele naturale. In ambele cazuri avem acelasi efect fascinant dat de suprapunerea acestor minunate invelisuri de sidef. Conteaza, de fapt, mai mult calitatea sidefului, atat de diferit chiar si in cazul perlelor naturale, in functie de specia scoicii, de locul din care provine si de multi alti factori locali sau accidentali. De aceea, perlele sunt minutios verificate inainte de a ajunge intr-un adevarat magazin de bijuterii, iar la You&Me nu-si gasesc locul decat perlele cu adevarat capabile sa va incante cu inegalabila lor stralucire.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy