Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Simboluri ale argintului


Simboluri ale argintului

Email Imprimare

Odinioara, argintul se numea peste tot argentum, din greaca. Silver vine din anglo-saxonul seolfor. Dar, oricum l-am numi, argintul are o simbolistica bogata, ceea ce intareste faptul ca a fost dintotdeauna un metal valoros. Iar purtarea unei bijuterii de argint te face mai puternic sau mai puternica…
In general, datorita proprietatilor si stralucirii sale, oamenii vremurilor in care credintele in supranatural erau lege l-au considerat a fi metalul zeilor.
In alchimie, simbolul astrologic al Lunii (cele trei sageti) era valabil si pentru argint, cele doua elemente fiind asociate in mod inextricabil. In filosofia alchimistilor se considera ca argintul simbolizeaza trasaturile feminine (lunare), cum ar fi persuasiunea, intuitia, intelepciunea interioara, contemplarea. Tot in alchimie, argintul era unul din cele trei metale de baza care se foloseau la inceputul unei lucrari.
O alta simbolistica, tot europeana, este legata de capacitatea argintului de a ucide varcolacii. In credinta populara europeana a secolelor XVIII si XIX se considera ca glontul de argint era singurul capabil sa ucida vrajitoarele, varcolacii si anumiti monstri.

Se pare ca punctul de pornire al acestei credinte e legat de legenda monstrului din Gevaudan (Franta). Se credea ca acesta era un varcolac, o bestie ce a macelarit peste 100 de oameni intr-un mod neobisnuit, preferandu-i in locul animalelor salbatice. Toti vanatorii profesionisti care au pornit pe urmele lui au fost ucisi, doar eroul Jean Chastel a reusit sa-l rapuna, deoarece avea gloante de argint in pusca sa. Merita amintita si povestea Doi frati, scrisa de Fratii Grimm, in care o vrajitoare (care nu putea fi ranita de glont) este omorata atunci cand sunt folosite gloante de argint.
Poate ca si aici are o insemnatate legatura dintre Luna si lupi, animale ale noptii, ale obscuritatii, care “urla la Luna” si care au dat forma lor varcolacilor, creaturi fantastice legate, in constiinta populara, tot de astrul noptii.
Intr-o legenda asemanatoare, haiducul bulgar Delyo, care a luptat la sfarsitul secolului al XVII-lea impotriva islamizarii Bulgariei de catre ocupantii otomani, se pare ca a putut fi ucis doar cu un glont de argint, deoarece era imun la gloantele obisnuite si la sabie.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy