Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Bijuterii celebre: ouale Faberge


Bijuterii celebre: ouale Faberge

Email Imprimare

Toata lumea a auzit de faimoasele oua Faberge, care sunt create din aur, argint si pietre pretioase. In acest moment, se pare ca mai exista doar 24 in intreaga lume, dintre care 10 sunt in Rusia, 2 fac parte din colectia Reginei Elisabeta a Marii Britanii, iar restul sunt in colectii private din Statele Unite ale Americii. Valoarea lor creste odata cu trecerea vremii – in cadrul unei licitatii din 1994, un asemenea ou a fost vandut pentru exorbitanta suma de 3,5 milioane de lire sterline.

Povestea lor este la fel de interesanta ca si realizarea lor. Se pare ca in anul 1884, inainte de Pasti, Tarul Alexandru al III-lea al Rusiei i-a comandat bijutierului Peter Carl Faberge un ou din aur care sa aiba in interior un puisor de gaina, dupa modelul unui ou pe care Tarina il vazuse in copilarie intr-o colectie regala expusa la Castelul Rosemborg. Tarul dorea sa i-l daruiasca sotiei sale chiar de Pasti. Acest prim ou creat de Faberge era din smalt transparent incrustat cu argint, aur si pietre pretioase.
Devenind imediat bijutier al Curtii Regale, Faberge a continuat sa creeze in fiecare an cate un ou, de Pasti, drept cadou al Tarului catre Tarina. Desigur, fiecare ou era diferit de cele anterioare, practic un unicat, dar la fel de uimitor in realizarea sa – un adevarat obiect de arta. La fel, surpriza din interior era de fiecare data alta. Tarul era foarte curios sa afle inaintea Tarinei in ce consta surpriza, dar bijutierul nu o dezvaluia niciodata in avans, pentru ca surpriza sa fie deplina. In total, se pare ca au fost create 56 de oua, realizate intre anii 1885 si 1916, caci, dupa moartea lui Alexandru al III-lea, traditia a fost continuata de Tarul Nicolae al II-lea si apoi de fiul sau, Alexandru.
Nu toate ouale lui Faberge au fost cadouri de Pasti, ci unele marcau evenimente sau realizari importante din istoria Rusiei – construirea caii ferate in Siberia, incoronarea Tarului Nicolae al II-lea, sfintirea unor catedrale, inaugurarea iahtului imperial etc. Bijuterii din argint, nu la fel de scumpe, dar care, cu siguranta, va vor fermeca viata, veti gasi si in magazinele You&Me in care va asteptam cu drag. (Foto: Stock.XCHNG)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy