Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :


Simboluri de aur

Email Imprimare

Ne place sa purtam bijuterii si podoabe din aur, simtim forta si frumusetea acestui metal deosebit, care vin parca din timpuri imemoriale. Intr-adevar, daca aruncam o privire asupra simbolisticii atribuite aurului din cele mai vechi timpuri, o sa ne dam seama ca oamenii i-au sesizat si i-au apreciat calitatile cu totul speciale si unicitatea dintotdeauna.
Aurul si culoarea aurie au simbolizat si simbolizeaza in continuare (chiar daca nu la fel de explicit ca inainte) dreptatea, puterea, forta si perfectiunea. Cei vechi se refereau la aur atunci cand voiau sa exprime masura in toate lucrurile, de unde si expresia masura de aur.

Aurul e asociat cu principiile divine: numim numarul de aur sau proportia de aur acel numar dupa care sunt structurate natura si chiar universul. Piramidele antice si marile temple respecta cu exactitate proportia fidela a acestui numar de aur, care reprezinta armonia si perfectiunea creatiei. Proportia sa magica e reprezentata in triunghiul de aur al lui Pitagora (isoscel), in elipsa de aur hindusa si in spirala de aur (prin sirul lui Fibonacci, se demonstreaza ca plantele cresc pastrand aceasta proportie).
Aurul reprezinta, de asemenea, ceva de mare valoare. Numim regula de aur cea mai speciala regula, cel mai special principiu, intr-o anumita conjunctura. Firmele sau organizatiile le ofera celor mai importanti clienti sau membri carduri de aur. Valoarea linistii o marcam prin zicerea tacerea e de aur. Iar in mitologia greaca, lana de aur reprezenta telul suprem, cea mai valoroasa tinta.
Aurul este asociat si cu intelepciunea pe care ne-o da inaintarea in varsta. Aniversarea a 50 de ani de casnicie e numita nunta de aur. Ultimii ani ai vietii sunt considerati si ei de aur. Apogeul unei civilizatii, in materie de stiinta, intelepciune si bunastare, este numit epoca de aur.
Din punct de vedere religios, aurul a fost asociat sfinteniei absolute, dar si celui mai rau dintre rele. Lui Abraham i s-a promis o mare bogatie in aur si argint, iar lui Moise i s-a spus sa poleiasca cu aur sacrul Chivot al Legii. Despre Sfantul Ioan Gura De Aur s-a spus ca are o gura de aur si o limba de argint. Dar, in acelasi timp, aurul a simbolizat si indepartarea de Dumnezeu, prin Vitelul de Aur, simbol al idolatriei, amintit in Cartea Exodului.
In propaganda comunista, ceasul de buzunar din aur si lantul acestuia, tot din aur, erau considerate accesoriile dusmanilor de clasa - burghezii, magnatii din industrie sau boierii de la tara. Desigur, aceasta era opinia oficiala, caci in particular liderii comunisti au pretuit aurul la fel de mult ca toata lumea.
Dintotdeauna bijuteriile de aur ne-au facut sa ne simtim cu totul si cu totul speciali, asa ca nu vom renunta niciodata la ele. Oricat de SF ne-am imagina viitorul! Daca vreti sa aflati mai multe despre simbolurile si semnificatiile aurului, despre bijuteriile celebre de aur din istorie sau despre bijuteriile de aur la moda, realizate dupa ultimele tehnologii si pe care le puteti gasi in magazinele You&Me, va asteptam pe blogul nostru pentru a descoperi minunata poveste a aurului. (Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy