Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Mina de aur a Olandezului


Mina de aur a Olandezului

Email Imprimare

Acum, cand, din cauza crizei financiare mondiale, aurul a ramas singurul reper sigur intr-o lume economica tot mai nesigura, dublandu-si pretul in ultimii cinci ani, poate intelegem mai bine de ce, de-a lungul timpului, acest metal deosebit a starnit atatea pasiuni si chiar… nebunii. Valoarea in crestere a aurului in conditiile actuale este unul din argumentele invocate in disputa referitoare la proiectul Rosia Montana, in care sunt implicate multe voci din societatea romaneasca, fie pro, fie contra. Amintim acest lucru doar pentru a sublinia importanta aurului nu numai de-a lungul istoriei, ci si astazi.
Daca ati savurat western-urile despre goana dupa aur din Vestul Salbatic, probabil va este cunoscuta povestea Minei de aur a Olandezului. Nu v-am recomanda insa sa visati la aurul vreunei mine celebre sau la bijuteriile vreunei curti imperiale… Cateva bijuterii bine alese va sunt suficiente pentru a va spori farmecul! Pentru modele la moda (dar care nu se demodeaza!), va asteptam in magazinele You&Me.

Descoperirea Americii de catre spanioli, iar mai tarziu celebra goana dupa aur a noilor veniti pe continent, care a dus la colonizarea Vestului Salbatic, au generat multe povesti, mai mult sau mai putin reale, despre comori si imense cantitati de aur pierdute. Nu putini au fost cei care s-au incumetat sa le caute, chiar daca stiau ca pleaca in expeditii aproape imposibile.
Una dintre cele mai stranii si enigmatice legende din regiunea Superstition Mountains este cea a Minei de aur pierdute a Olandezului. Nu se stie daca e un mit sau o poveste reala, nimeni nu stie cand ar fi fost sapata mina sau daca e vorba de una singura ori de mai multe, dar toata lumea stie cand a disparut. Olandezul a astupat-o, pentru a pastra secretul, apoi a murit, lasand doar cateva indicii misterioase. Pana astazi, este cea mai mare legenda vie a sud-vestului Statelor Unite ale Americii. Se stie doar ca Mina Pierduta a Olandezului e localizata undeva intr-un defileu ingust si arid al canioanelor din Muntii Superstition, la est de Phoenix. Zona, plasata in Desertul Sonora, e lipsita aproape complet de vegetatie si de apa, cu clima caniculara, plina de scorpioni si serpi cu clopotei, find cunoscuta sub numele de Curtea Iadului. Asta nu i-a impiedecat insa pe cautatorii de comori sa o exploreze centimetru cu centimetru.
Dar zvonurile legate de aurul pierdut din Superstition Mountains sunt mult mai vechi. In 1540, Francisco Vasquez de Coronado s-a incumetat sa plece la nord de Mexic, infruntand acesti munti greu accesibili, in cautarea celor Sapte Orase de Aur ale Cibolei. Multi dintre membrii bandei sale au murit, cautand dupa aur in munti, iar colegii lor le-au gasit mai tarziu trupurile decapitate. Chiar daca, dupa ce a descoperit Grand Canion, Coronado a renuntat, legenda aurului ascuns n-a murit…
Altii spun ca apasii aveau o mina de aur secreta in acesti munti, cu un filon urias, si ca o pazeau cu strasnicie. Cand preotul iezuit Eusebio Francisco Kino a inceput sa exploreze regiunea, pe la inceputul anilor 1700, a auzit nenumarate povesti despre aurul apasilor. La inceput prietenosi, acestia au devenit suspiciosi si ostili cand si-au dat seama ce cautau “fetele palide”, caci, pentru ei, muntii Superstition erau casa Zeului Tunet, care s-ar fi putut supara. Nu se stie insa daca de aici a pornit legenda Minei Olandezului…
In 1748, Regele Ferdinand al VI-lea al Spaniei l-a improprietarit pe Don Miguel Peralta, un mare crescator de vite mexican, cu 3.750 de mile patrate din ceea ce este astazi Arizona. Pe acest teren exista si o foarte mare mina de aur. Dar familia Peralta a vizitat-o rar in urmatoarea suta de ani, caci purta un mare respect apasilor, iar aur avea suficient. Cand minele de argint din Chihuahua au inceput sa sece, cei patru fii ai lui Peralta au reluat exploatarea de aur. Plecand spre casa, din lipsa de provizii, au facut si o harta a locului. Insa doar unul dintre frati a reusit sa se intoarca la mina, restul grupului fiind masacrat de apasi, harta disparand… Apasii nu erau interesati de aur. De aceea, cand, in 1850, doi prospectori au gasit trei cadavre, in zona minei, alaturi se aflau si trei saci de aur... Au vandut aurul in California cu 37.000 dolari si e foarte posibil ca de aici sa fi plecat legenda Minei Pierdute a Olandezului.
In 1864, apasii au lovit din nou. A fost cel mai mare masacru din Arizona, au fost ucisi fiul si mostenitorul lui Peralta si 100 de mineri. A scapat un singur om, care s-a intors in Mexic cu o harta, dar nimeni din famila Peralta n-a mai venit sa caute mina vreodata.
Ceva mai tarziu au aparut doi cautatori germani, Waltz si Wisner, care au gasit mult aur, pe care l-au ascuns in diferite locuri. E posibil ca ei sa fi fost considerati Olandezii din legenda. In orice caz, Jacob Waltz a cerut ca pe piatra sa de mormant sa se inscriptioneze porecla “Dutchman” (Olandezul). Dar exista o mare discrepanta intre versiuni: aurul Olandezului era diferit de aurul din fosta mina a familiei Peralta, caci era pur si provenea cu siguranta dintr-o mina noua. Aceasta inseamna ca Waltz si Wisner gasisera sau sapasera o alta mina. Oricum, intre 1878 si 1891, inainte de moartea Olandezului si de lista sa cu indicii pe care a lasat-o posteritatii, peste 10.000 de oameni au cautat aurul din Muntii Superstition. Cautarile au continuat si in secolul al XX-lea, mai multi americani sustinand ca au gasit locul minei pierdute, dar fara dovezi.
In 1984, Guvernul Statelor Unite ale Americii a declarat zona drept regiune salbatica federala, astfel ca orice mina ar fi fost gasita ar fi apartinut statului american. Cu toate acestea, cautatorii de aur nu se lasa descurajati si continua si astazi cercetarile. Unii dintre ei sunt convinsi ca Dumnezeu a pastrat aurul Olandezului doar pentru ei. Oricum, daca Olandezul a gasit aur acolo, inseamna ca si ei ar putea gasi...

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy