Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :


Alchimia aurului

Email Imprimare

Oricine poarta o bijuterie de aur se simte mai puternic. Cel putin asa se spune… Inca de pe vremea anticilor sau de pe vremea alchimistilor! Evident, noi va asteptam in magazinele You&Me pentru a alege bijuteria de aur care va e pe plac, insa, cum unele povesti sunt nemuritoare, credem ca va va fi pe plac sa va reamintim povestea alchimistilor pentru care aurul insemna focul cel pur si purificator, soarele si stralucirea vietii, piatra filosofala.
Pentru alchimistii Evului Mediu, aurul era egal cu soarele. Atingerea celui de-al patrulea stadiu din Marea Opera (Magnus Opus), cel mai inalt, cel final, numit rubedo (inrosire), era simbolizata prin transmutarea metalelor in aur. Aurul si piatra filosofala erau asociate cu culoarea rosie, care pentru alchimisti insemna implinirea marii opere. Rubedo poate fi interpretat ca realizare a constiintei iluminate si ca unire armonioasa si totala a spiritului cu materia. Cele trei stadii anterioare lui rubedo erau nigredo – putrefactia si moartea spirituala, albedo – purificarea si citrinitas – rasaritul soarelui sau trezirea.

Descrierea a ceea ce intelegeau alchimistii prin aur apare in manuscrisul La Lumiere sortant des Tenebres: Alchimistii n-au dat focului numele de aur intamplator, pentru ca el este aur, si in esenta, si in substanta, dar mai desavarsit decat aurul obisnuit. Este un aur care e (...) in intregime foc sau adevaratul foc al aurului care se dezvolta in minele filosofice, un aur care nu poate fi schimbat sau depasit de nici un alt element, pentru ca el insusi este stapanul elementelor, este cel mai pur aur, deoarece este puritatea insasi, cel mai puternic aur, caci fara el totul piere, e un aur balsamic, pentru ca impiedica descompunerea tuturor corpurilor, e un aur animal, pentru ca e sufletul intregii naturi inferioare, e un aur vegetal, pentru ca este principiul intregii vegetatii, e un aur mineral, pentru ca este sulf, argint viu si sare, e un aur eteric, pentru ca este de natura paradiziaca si e un adevarat rai pamantesc invaluit de celalalt rai, in fine, e un aur solar, deoarece este fiul de drept al soarelui si adevaratul soare al naturii... In secolul al XVI-lea, Gerhard Dorn descria aurul alchimic ca fiind influenta divina si creativa prezenta in intreaga materie si in toate lucrurile.

Cele trei feluri de aur
Alchimistii vorbeau de trei feluri de aur.
Primul este aurul astral, al carui centru e soarele. Acesta emana acest aur prin razele sale si prin lumina sa catre celelalte planete. Acest aur e o substanta arzanda, emanata perpetuu de stele, care stralumineaza intregul univers. Spatiul, atmosfera planetelor si corpurile planetelor sunt complet patrunse de el. Oamenii absorb in mod continuu acest aur astral prin respiratie, iar particulele sale se raspandesc in intregul nostru corp. Aurul astral e descris la fel ca prana, in filosofiile orientale.
Al doilea fel de aur este aurul elementar. E cea mai pura parte a elementelor si a substantelor pe care acestea le compun. Toate vietuitoarele din cele trei regnuri sunt impregnate cu acest aur elementar, care mai era numit focul central al pamantului.
Al treilea tip de aur este aurul obisnuit, metalul pretios.
Alchimistii vorbeau si despre aurul viu al filosofilor. Acesta era focul pur care exista in interiorul pietrei filosofale, era o lumina perfecta si pura, era, de fapt, constiinta pura.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy