Marti, 19 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Blogurile brandurilor Dacic Cool Blog You&Me Aurul ca simbol spiritual


Aurul ca simbol spiritual

Email Imprimare

Aurul este unul dinte elementele chimice cele mai valoroase. Frumusetea, rezistenta la degradare, densitatea sa si faptul ca il gasim in natura sub forma pura i-au conferit un statut de neegalat in toate culturile si civilizatiile. Aurul are una dintre cele mai bogate simbolistici, de-a lungul vremii acordandu-i-se nenumarate semnificatii. Chiar si astazi suntem atenti la simbolistica bijuteriilor din aur pe care le alegem, mai ales atunci cand le facem cadou. De aceea, un sfat al consilierilor You&Me nu poate fi decat extrem de util.
Aurul reprezinta inainte de toate perfectiunea, in orice domeniu si la orice nivel. De asemenea, inseamna drumul umanitatii catre perfectiune, catre iluminare, catre elevatie spirituala. E un simbol al flexibilitatii pe calea spirituala pe care inainteaza oamenii, trecand prin experientele de viata care ii calesc. Fiind un metal rezistent la caldura si la acid, aurul este si un simbol al imuabilitatii, al permanentei si al eternitatii. Deoarece are in principal culoarea aurie, galbena, aurul a fost si este asociat, aproape pretutindeni si intotdeauna, cu simbolismul solar. Astfel, primeste toate atributele soarelui: viata, vitalitate, sanatate, intelepciune, claritate, unificare, virtute, lumina.
In simbolistica crestina, aurul e considerat un atribut al virtutii, iar nuantele de auriu sunt utilizate adeseori in crestinism pentru a exprima vizual iubirea divina. Icoanele ortodoxe, decoratiunile si ornamentele cele mai pretioase din biserici sunt aurii. De asemenea, crucea incrustata cu rubine a cruciatilor era tot din aur. Soarele si aurul sunt, de altfel, expresii ale lui Hristos insusi. Mantuitorul este asemuit, de asemenea, cu leul, iar zodia Leului are, nu intamplator, ca simboluri aurul si inima.
Legenda alchimistilor care incercau sa transforme diferite metale in aur poate fi interpretata ca o parabola pentru incercarile oamenilor de a metamorfoza unele pofte vulgare, josnice, precum lacomia, ura si egoismul, in calitati inalte, precum iubirea, virtutea si mila, prin procesul de autopurificare. Iar aurul este simbolul acestei tranzitii si preschimbari a sufletului.
Totusi, se pare ca, pentru alchimisti, procesele de transformare reprezentau ceva concret, nu doar simboluri. Dupa cum stim din Evanghelia Sfantului Matei, aurul este cadoul pe care si-l faceau regii intre ei, valoarea sa spirituala fiind dublata de o valoare comerciala. Aurul e atacat doar de cativa agenti, cel mai cunoscut dintre ei fiind aqua regia, apa regala. Aceasta e un amestec concentrat de acizi azotici si acizi clorhidrici, iar actiunea ei asupra aurului produce o solutie care reactioneaza cu clorurile stanice, generand o vopsea purpurie stralucitoare, cunoscuta sub numele de purpura lui Cassius. Toata lumea stie despre alchimistii care voiau sa preschimbe metalele in aur, dar motivatia lor reala si marea importanta pe care o dadeau producerii unor coloranti de tipul purpurii lui Cassius sunt foarte putin cunoscute. Obtinerea metalelor pure din minereuri era un proces mistic de perfectionare, iar ultimul stadiu al acestei perfectionari ar fi fost transformarea lor in aur. Calcinarea sau, cum se spune astazi, oxidarea metalelor era vazuta ca un fel de moarte, iar pentru alchimistii crestinismului timpuriu, moartea, invierea si desavarsirea acestor metale ca aur sau coloranti purpurii erau simbolurile mortii, invierii si desavarsirii lui Hristos si, ca ideal viitor, ale sufletului uman. Pentru multi dintre ei, procesul era mai mult decat simbolic, era o reluare, o repetare concreta a unui eveniment, nu doar un simbol. Pentru toti insa, aceste procese aveau o inalta semnificatie spirituala.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy